Minilex - Lakipuhelin

Rangaistuslajin valinta - KKO:2009:30

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • rangaistuksen määrääminen
    Rangaistuslajin valinta
    Ydyskuntapalvelu

Tapauksessa tuomion antamisen jälkeen tehty rikos ei estänyt tuomitsemasta rikoksentekijää yhdyskuntapalveluun. Lain mukaan rangaistus tulee mitata niin, että se on oikeudenmukaisessa suhteessa rikoksen vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen, teon vaikuttimiin sekä rikoksesta ilmenevään muuhun tekijän syyllisyyteen.

Rikoksentekijä, joka tuomitaan pituudeltaan määrättyyn, enintään kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, tuomitaan sen sijasta yhdyskuntapalveluun, jollei ehdottomien vankeusrangaistusten, valvontarangaistusten, aiempien yhdyskuntapalvelurangaistusten, rikollisen toiminnan jatkamisen tai muiden painavien syiden ole katsottava olevan esteenä yhdyskuntapalveluun tuomitsemiselle.

Tapauksessa A aiemmin oli tuomittu kahdesta törkeästä rattijuopumuksesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta 120 tunnin yhdyskuntapalvelurangaistukseen. Käräjäoikeus tuomitsi uudessa syyttäjän ajamassa syytteessä A:n törkeästä rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta 60 vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeus katsoi, ettei A:n voitu olettaa suoriutuvan yhdyskuntapalvelusta, koska A ei ollut saapunut soveltuvuusselvityshaastatteluun eikä käräjäoikeuden pääkäsittelyyn eikä häntä tavoitettu tuotavaksi myöhempiin pääkäsittelyihin noutopäätösten nojalla. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Hovioikeuden mukaan syyllistyminen välittömästi tuomion jälkeen uudelleen samanlaisiin rikoksiin osoitti piittaamattomuutta lain kielloista ja tuomitusta rangaistuksesta, että rangaistusjärjestelmän tarkoitus ja uskottavuus edellyttivät siirtymistä yhdyskuntapalvelua ankarampaan rangaistuslajiin.

A:lle myönnettiin valituslupa korkeimpaan oikeuteen ja hän vaati, että hänelle tuomittu ehdoton vankeusrangaistus muunnetaan yhdyskuntapalveluksi. Hovioikeuden tuomio muutettiin siten, että A:lle määrättiin hovioikeuden hänelle tuomitseman 60 päivän vankeusrangaistuksen sijasta 60 tuntia yhdyskuntapalvelua. Korkein oikeus totesi, A:lle määrätty vankeusrangaistus on selvästi alle 8 kuukautta, A suostuu yhdyskuntapalvelun määräämiseen ja soveltuvuusselvityksen perusteella hän todennäköisesti suoriutuu siitä. Näin ollen muodolliset edellytyksen täyttyvät. Yksi aiempi yhdyskuntapalvelurangaistus ei ole sellaisenaan este yhdyskuntapalveluun tuomitsemiselle, ellei asiassa ole lisäksi muita painavia syitä. Sellaisia painavia syitä ei kuitenkaan tapauksessa oltu esitetty. Myöskään rikoksen laatu tapauksessa ei ole painava syy, jonka perusteella yhdyskuntapalvelu pitäisi evätä. Näin ollen estettä yhdyskuntapalveluun määräämiselle ei ole.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]