Minilex - Lakipuhelin

Vankilassa määrätyn kurinpitorangaistuksen vaikutus (Ne bis in idem) - KKO:2012:46

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Dopingrikos
    Huumausainerikos
    Kurinpitorangaistus
    Ne bis in idem

Tapauksessa KKO:2012:46 syyttäjä vaati A:lle rangaistusta dopingrikoksesta sekä huumausainerikoksesta vankilassa, jonne A oli kuljettanut kiellettyjä aineita. A väitti, ettei tiennyt vankilaan kuljettamiensa pakkausten sisältävän doping- tai huumausaineita. Käräjäoikeus tuomitsi A:n dopingrikoksesta ja huumausainerikoksesta neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

A valitti käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen ja vaati syytteen hylkäämistä. A:n toissijainen vaatimus oli, että hänet jätetään tuomitsematta teosta rangaistukseen, tai että rangaistusta vähintään lievennetään sakoksi tai ehdolliseksi vankeudeksi. A:n viimesijainen vaatimus oli yhdyskuntapalvelu ehdottoman rangaistuksen sijasta.

Hovioikeus katsoi, että asiakirjoista on käynyt ilmi se, että vankilan apulaisjohtaja oli määrännyt A:lle teon seurauksena kolmen vuorokauden yksinäisyysrangaistuksen ehdollisena kahden kuukauden koeajalla. Vähennyksenä oli otettu huomioon A:n eristämisaika, joka oli johtunut asian tutkinnasta. A ei ollut vaatinut oikaisua päätökselle määräajassa, joten päätös oli lainvoimainen.

Hovioikeus vetosi perusteluissaan Euroopan ihmissoikeussopimuksen lisäpöytäkirjaan, jonka mukaan ketään ei saa saman valtion tuomiovallan nojalla tutkia uudelleen ja rangaista oikeudenkäynnissä sellaisesta rikoksesta, josta hänet on jo lopullisesti vapautettu, tai josta hänet on jo tuomittu syylliseksi. Suomessa vankeudessa tehdystä rikoksesta on tietyin edellytyksin mahdollista määrätä vangille rikosoikeudellinen seuraamus, mutta silloin kun vankilan johtaja on tehnyt asiasta rikosilmoituksen poliisille, ei kurinpitorangaistusta saa enää vangille määrätä. Asiakirjoista oli asiassa selvinnyt, että Vankeinhoitolaitoksen virkamies oli tehnyt A:n teosta tutkintapyynnön poliisille ennen kurinpitorangaistuksen määräämistä.

Hovioikeus tutki päätöksensä pohjaksi myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytäntöä ja tuli lopulta siihen tulokseen, että nyt käsiteltävässä asiassa oli kyse samasta tosiseikasta ja tapahtumasta kuin menettelyssä, josta A:lle oli jo määrätty kurinpitorangaistus. A:lle määrättyä kurinpitorangaistusta oli hovioikeuden tulkinnan mukaan pidettävä rikosoikeudellisena seuraamuksena, joten syytettä ei voitu enää ottaa tutkittavaksi. Hovioikeus poisti käräjäoikeuden päätöksen ja vapautti A:n hänelle tuomitusta rangaistuksesta ja jätti syytteen tutkimatta.

Syyttäjälle myönnettiin kuitenkin valituslupa korkeimpaan oikeuteen ja valituksessa syyttäjä vaati hovioikeuden päätöksen kumoamista ja A:n tuomitsemista doping- ja huumausainerikoksista ehdottomaan vankeusrangaistukseen, tai että asia palautettaisiin hovioikeuteen syytteen tutkimista varten.

Korkein oikeus katsoi, että asiassa on kyse siitä, minkälainen merkitys A:lle määrätylle kurinpitorangaistukselle tulisi antaa tutkittaessa sitä, voidaanko A:ta kohtaan nostettua syytettä Euroopan ihmisoikeussopimuksen valossa tutkia.

Aluksi korkein oikeus katsoi, että A:lle määrätty seuraamus vankilassa on Suomen lainsäädännön mukaan ollut kurinpidollinen, eikä rikosoikeudellinen seuraamus ja se voidaan katsoa määrätyksi vangille myönnetyn poistumisluvan ehtojen rikkomisen vuoksi, mikä ei ole rikoslaissa rangaistavaa. Myöskään A:lle määrätty eristämistarkkailu ei ollut rikosoikeudellinen seuraamus, vaan menettely vankilajärjestyksen vastaisen menettelyn selvittämiseksi ja mahdollisten kiellettyjen aineiden levittämisen estämiseksi tehty toimenpide.

Korkein oikeus kiinnitti perusteluissaan myös laajasti huomiota Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytäntöön ja tuli siihen tulokseen, että A:lle määrättyjä seuraamuksia ei voida pitää rangaistusluonteisina. Näin ollen korkein oikeus katsoi, että A:lle määrättyjä kurinpidollisia seurauksia ei voida pitää Euroopan ihmisoikeussopimuksen ne bis in idem -säännön soveltamisalaan kuuluvina, eli olemassa ei ollut estettä olla tutkimatta syytettä doping- ja huumausainerikoksista.

Korkein oikeus päätyi kumoamaan hovioikeuden päätöksen ja palauttamaan asian hovioikeuteen syytteen tutkimista varten.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]