Minilex - Lakipuhelin

Verotusyhtymän osakkaan tulo-osuuden pääomatulo-osuus


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Luonnollisen henkilön ja kuolinpesän osuus verotusyhtymän maatalouden puhtaasta tulosta on pääomatuloa siihen määrään saakka, joka vastaa osakkaan yhtymävarallisuudelle laskettua 20 prosentin vuotuista tuottoa. Puhtaasta tulosta saadaan vähentää ne korkomenot, jotka kohdistuvat yhtymän maatalouteen. Lisäksi on mahdollista vähentää aikaisemmilta verovuosilta vahvistetut osakkaan maatalouden tappiot yhtymästä.

Jos osakas niin haluaa, pääomatulo-osuudeksi voidaan katsoa myös 10 prosentin vuotuista tuottoa vastaava määrä. Siinä tapauksessa osakkaan on vaadittava tätä ennen verovuodelta toimitettavan verotuksen päättymistä. Osakas voi vaatia myös sitä, että osuus verotusyhtymän maatalouden tulosta katsotaan kokonaan ansiotuloksi. Tällöinkin vaatimus on tehtävä ennen verotuksen päättymistä.

Se osuus luonnollisen henkilön ja kuolinpesän saamasta verotusyhtymän tulosta, joka ei ole maataloustuloa, on kokonaan pääomatuloa. Osuus verotusyhtymän metsätalouden puhtaasta tulosta katsotaan ansiotuloksi.

 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa