Minilex - Lakipuhelin

Osittain verovapaa luovutusvoitto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tietyt luovutukset on säädetty luovutusvoittoverotuksessa osittain verovapaiksi. Tämä osittainen verovapaus toteutetaan käyttämällä 80 prosentin hankintameno-olettamaa.

Poikkeuksellista 80 % hankintameno-olettamaa käytetään ainoastaan muun verovelvollisen kuin yhteisön tai avoimen yhtiön taikka kommandiittiyhtiön luovutusvoiton veronalaista määrää laskettaessa. Lisäksi kyseessä on oltava laissa määrätty tilanne.

Hankintameno-olettamaa voi käyttää ensinnäkin silloin, kun luovutuksen kohteena on kiinteistö, toisen maalla oleva rakennus tai niiden pysyvä käyttöoikeus joka on luovutettu pakkolunastuksella tai muulla siihen verrattavissa olevalla menettelyllä. Edellytyksenä on myös, että verovelvollinen ei ole hankkinut kyseistä omaisuutta keinottelutarkoituksessa.

Hankintameno-olettamaa voi käyttää myös silloin, kun kiinteää omaisuutta luovutetaan valtiolle, maakunnalle, kunnalle tai kuntayhtymälle.

Samaa sovelletaan myös tilanteessa, jossa verovelvollinen luovuttaa kiinteistön vapaaehtoisesti sellaiseen tarkoitukseen, johon vastaanottajalla olisi joka tapauksessa oikeus lunastaa kysymyksessä olevan kaltaista omaisuutta tai saada sen pysyvä käyttöoikeus edellä mainitulla menettelyllä. Näin menetellään myös tilanteessa, jossa verovelvollinen on vapaaehtoisesti luovuttanut omaisuuden tai pysyvän käyttöoikeuden vesistön patoamista tai säännöstelyä varten sellaiselle mainituista toimenpiteistä hyötyä saavalle voimalaitoksen omistajalle sellaiseen tarkoitukseen, johon valtiolle on annettu lunastusoikeus.

Huojennusta ei sovelleta luovutettaessa omaisuutta valtion liikelaitokselle muuhun kuin luonnonsuojelutarkoitukseen, puolustusvoimien käyttöön, tutkimustarkoituksiin tai muuhun vastaavaan yhteiskunnalliseen tarkoitukseen.

Veronalaisten sekä osittain verovapaiden luovutusvoittojen lisäksi osa luovutusvoitoista on kokonaisuudessaan verovapaita. Niistä määrätään erikseen tuloverolaissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]