Minilex - Lakipuhelin

Veron suuruus ja veron määräytyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Veron määrä riippuu toisaalta verovelvollisen henkilöstä, toisaalta siitä, onko kyse pääomatulosta vai ansiotulosta.

Luonnollinen henkilö ja kuolinpesä suorittaa valtiolle tuloveroa ansiotulostaan progressiivisen tuloveroasteikon perusteella. Pääomatulosta suoritetaan veroa tuloveroprosentin mukaan. Muu verovelvollinen suorittaa tuloveroa verotettavasta tulostaan määrätyn tuloveroprosentin mukaan. Luonnollinen henkilö ja kuolinpesä suorittavat lisäksi kunnallisverotuksen verotettavasta tulostaan tuloveroa kunnalle, paitsi jos verovelvollisen tulo jää alle 10 euron. Tällöin kunnallisveroa ei määrätä lainkaan.

Pääomatulojen tuloveroprosentti on 30. Jos pääomatulon määrä ylittää 30 000 euroa, veroa maksetaan pääomatulon korotetun tuloveroprosentin mukaan, joka on 33 prosenttia. Yhteisön ja yhteisetuuden tuloveroprosentti on 28. Nämä ovat siis kiinteitä veroprosentteja.

Lisäksi luonnollisen henkilön on maksettava eläketulon lisäveroa siltä osin kun eläketulo on eläketulovähennyksen jälkeen yli 45 000 euroa. Lisävero on 6 prosenttia. Lisäveroa maksetaan vain ansiotulona verotettavasta eläkkeestä, ja siitä on mahdollista tehdä vähennyksiä vastaavasti kuin ansiotuloista.

Sen sijaan toisten yhteisöjen osalta veroprosentit vaihtelevat, kuten osittain verovapaan yhteisön ja tiekunnan sekä yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöstä saadun tulon tuloveroprosentit. Ne on aina hyvä tarkistaa erikseen ajan tasalla olevasta laista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa