Minilex - Lakipuhelin

Velallisen oikeudet ulosotossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velallisen oikeuksia ulosotossa ovat lähinnä tämän oikeudet tulla kohdelluksi asiallisesti ja reilusti ulosottoprosessin aikana sekä ulosottovelallisen vähimmäistoimeentulon suojaaminen ulosmittauksesta huolimatta. Velallisella on myös oikeus saada tietoja prosessin etenemisestä ulosoton eri vaiheissa.

Velallisen oikeudet reiluun kohteluun luovat usein velvollisuuksia ulosottoviranomaisille. Heidän tulee toimia tehtävässään asianmukaisesti ja puolueettomasti. Velallisen asemaa turvaa se, että ulosottomiehen on työskenneltävä joutuisasti, tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Velalliselle ei saa kuitenkaan aiheuttaa suurempaa haittaa kuin on välttämätöntä ulosoton tarkoituksenmukaisen onnistumisen kannalta. Ulosottomiehen on myös kunnioitettava velallisen etua pidättäytymällä sopimattomasta toiminnasta. Hän ei saa esimerkiksi käyttää omaksi hyödykseen tietoja, jotka on saanut asemansa perusteella.

Ulosottovelallisen oikeus saada tietoja luo ulosottomiehelle velvollisuuden avoimuuteen toiminnassaan. Tämän on annettava velalliselle tarvittaessa ohjausta ja tietoja ulosottoasiasta ja sen etenemisvaiheesta. Jos kyse on muun kuin toistuvan elinkeinotulon ulosmittauksesta luonnolliselta henkilöltä, on velallisella oikeus pyytää ulosmittauksen rajoittamista määrällisesti. Edellytyksenä on, että velallinen voi ulosmittauksen määrän rajoittamisen ansiosta jatkaa elinkeinotoimintaansa, eikä rajoittaminen ole olennaisesti hakijan edun vastaista. Ulosottomiehen on omatoimisesti ilmoitettava velalliselle tästä oikeudesta. 

Velallisen elämänlaatua ja vähimmäistoimeentuloa turvataan sääntelyllä suojaosuudesta. Velalliselta ei saa ulosmitata tälle määräajoin maksettavaa palkkaa kokonaan, vaikka se tarvittaisiinkin velkojen maksuun. Velallisen käyttötilille on jätettävä 19,90 euroa per päivä seuraavaan palkkapäivään asti. Mikäli velallisella on lapsia tai puoliso, on näiden osalta velallisen käyttöön jätettävä seuraavaan palkanmaksuun asti 7,15 euroa per puoliso tai lapsi. Ulosotossa olevalla velallisella on joskus oikeus niin sanottuihin vapaakuukausiin ulosottoprosessin jatkuessa yli vuoden ajan.

Velallisen oikeuksista konkurssissa on säädetty laissa melko hajanaisesti. Velallisen on kuitenkin tärkeä olla tietoinen oikeuksistaan, jotta hän voi varmistua ulosottomenettelyn asianmukaisesta toteutumisesta. 

  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]