Minilex - Lakipuhelin

Velallisen oikeudet konkurssimenettelyssä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssissa velallisella, eli sillä joka on tuomioistuimen päätöksellä asetettu konkurssiin, on myös oikeuksia. Konkurssivelallisella on niin sanottuja prosessuaalisia ja aineellisia oikeuksia. Prosessuaaliset oikeudet ovat mahdollisuus osallistua konkurssimenettelyyn ja konkurssipesän hallintoon. Nämä oikeudet edellyttävät, että konkurssivelallisella on myös oikeus tulla kuulluksi ja oikeus saada tietoja pesästä.

Velallisen etujen huomioon ottaminen edellyttää usein velallisen kuulemista. Siinä missä kuuleminen on tärkeää ennakollisen etujen valvonnan kannalta, konkurssimenettelyn eri vaiheita koskevat jälkikäteiset ilmoitukset ja tiedoksiannot varmistavat oikeusturvaa ja moiteoikeuden toteutumista. Lisäksi velkojainkokouksen pöytäkirja tulee toimittaa velalliselle aina silloin, kun on päätetty asiasta, jota ei ole mainittu kokouskutsussa (muussa tapauksessa velallinen saa velkojainkokouksen pöytäkirjan vain pyynnöstään). Tiedoksiantojen tapaa ei ole juurikaan määrätty, mutta siltä vaaditaan kuitenkin tarkoituksenmukaisuutta: suuret tietomäärät ja tärkeät päätökset on syytä antaa tiedoksi ennemmin paperilla tai sähköisesti kuin suullisesti tai puhelimitse. Siten velallisen oikeusturva voi tietyissä tilanteissa edellyttää kirjallista tiedoksiantoa. Kirjallinen tiedoksianto saattaa olla tarpeen erityisesti, jos jokin määräaika alkaa kulua tiedoksisaannista tai jos tiedoksi annettava päätös tai toimi vaikuttaa merkittävästi velallisen oikeuksiin tai velvollisuuksiin.

Velallisella on oikeus saada tietoja koskien konkurssimenettelyä. Näin ollen velallinen on oikeutettu saamaan tietoja konkurssipesän selvittämisestä, omaisuuden hoidosta, myynnin vaiheista sekä muista pesän hallintoon liittyvistä seikoista. Tiedot ovat tarpeen, jotta velallinen voi täysimääräisesti valvoa etuaan konkurssissa.

Velallinen voi saada tietoja kolmella seuraavalla tavalla pesänhoitajalta: vuosiselonteon perusteella, lain nojalla tiedoista, jotka pesänhoitajan tulee toimittaa velalliselle omasta aloitteestaan tai pyydettäessä sekä velallisen esittämästä pyynnöstä muita tietoja pesästä ja sen hoidosta.

Vuosiselontekoon sisältyy runsaasti erilaisia tietoja (kuten omaisuuden hoito ja rahaksi muutto, vireillä olevat oikeudenkäynnit, konkurssipesän vastuut ja kustannukset, jako-osuusennakot, arvio konkurssin päättymisajankohdasta ja muut pesän selvitykseen ja hoitoon liittyvät velkojille merkitykselliset tiedot). Vuosiselonteon tulee sisältää kaikki ne tiedot, joita velallinen ja velkojat tarvitsevat muodostaakseen käsityksen siitä, onko pesän hallintoa hoidettu lain ja pesänhoitajan huolellisuusvelvollisuuden mukaisesti. Vuosiselonteko toimitetaan velalliselle ilman pyyntöä.

Velallisella on myös samanlainen oikeus kuin velkojalla saada pesänhoitajalta myös tiedot velkojainkokouksessa ja muussa velkojien päätöksentekomenettelyssä käsiteltävistä asioista. Lisäksi velallinen saa päätöksentekoa koskevaa tietoa pyytämättäkin kutsusta velkojainkokoukseen, joka tulee toimittaa myös velalliselle, sillä kokouskutsu sisältää tiedot kokouksessa käsiteltävistä asioista. Kuten edellä on todettu, velkojainkokouksen pöytäkirja toimitetaan velalliselle ilman pyyntöä vain, jos kokouksessa on päätetty kokouskutsun ulkopuolisesta asiasta, mutta muun päätöksentekomenettelyn lopputuloksesta ilmoitetaan velalliselle pyytämättä.

Toisaalta velallisen oikeutta on myös rajoitettu, sillä saattaa esiintyä tilanteita, joissa on perusteltua pitää velallinen väliaikaisesti tietojensaannin ulkopuolella. Pesänhoitaja saa rajoittaa velallisen tietojensaanti- ja osallistumisoikeutta, jos rajoitusta voidaan pitää välttämättömänä pesän tai sivullisen oikeuden turvaamiseksi taikka muun erityisen syyn vuoksi. Päätösvalta rajoittamisesta kuuluu kuitenkin ainoastaan pesänhoitajalle, ei velkojille.

Lakimiehemme kertovat lisää velallisen oikeuksista konkurssimenettelyn aikana.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]