Minilex - Lakipuhelin

Velallisen oikeudet ja asianmukaisen kohtelun vaatimus konkurssissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velallisen oikeuksiin konkurssimenettelyssä kuuluvat muun muassa velallisen tietojensaantioikeus ja kuuleminen, velallisen oikeus saada avustusta sekä velallisen oikeus saada korvausta kuluista.

Velallisella on oikeus saada pesänhoitajalta konkurssipesää ja sen hoitoa koskevia tietoja. Hän voi myös osallistua päätöksentekomenettelyihin, kuten velkojainkokoukseen ja ilmaista siellä ja muussa päätöksentekomenettelyssä kantansa. Pesänhoitaja voi kuitenkin rajoittaa velallisen osallistumisoikeutta tarpeen vaatiessa.

Jos velallisen toimeentulo ei ole muuten turvattu konkurssissa, on konkurssipesän varoista myönnettävä hänelle avustusta. Avustusta voidaan myöntää enintään kuuden kuukauden ajan konkurssin alkamisesta laskien ja sitä voivat saada vain luonnolliset henkilöt.

Konkurssipesästä annetaan kohtuullinen korvaus velalliselle, jos hänen tulee saapua esimerkiksi tuomioistuimeen antamaan tietoa konkurssipesästä. Korvaus voidaan antaa matka- ja toimeentulokustannuksia kattamaan.

Velallisen asianmukaisen kohtelun periaate on lähtökohtana konkurssipesän selvityksessä ja hoidossa. Sen mukaan velallista on kohdeltava konkurssissa asiallisesti ja hänen etunsa on otettava asianmukaisesti huomioon menettelyssä. Velallisen asianmukainen kohtelun voidaan katsoa soveltuvan myös pesänhoitajan käyttäytymiseen liittyvänä velvoitteena.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]