Minilex - Lakipuhelin

Mitä laki sanoo itsekriminointisuojasta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Itsekriminointisuoja tarkoittaa tiivistetysti, että rikoksesta epäiltyä tai syytettyä ei saa pakottaa tai painostaa tunnustamaan omaa syyllisyyttään tai muutoin myötävaikuttamaan oman syyllisyytensä selvittämiseen. Itsekriminointisuoja ilmaistaan useissa ihmisoikeussopimuksissa, joita suomi on sitoutunut noudattamaan. Näistä olennaisin on Euroopan ihmisoikeussopimus, jota koskevalla Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännöllä on huomattava merkitys, miten sen sisältöä tulkitaan. Itsekriminointisuojalla on tavoitteena esimerkiksi turvata todistelun luotettavuus. Pääasiallinen merkitys on epäillyn oikeus vaieta.

Epäiltyä ei voida vastoin tahtoaan velvoittaa toimimaan aktiivisena tietolähteenä ja todistuskeinona itseään vastaan. Syytetty  ei siten ole velvollinen aktiivisesti myötävaikuttamaan oman syyllisyytensä selvittämiseen, vaan hänellä on oikeus pysyä passiivisena. Hän ei ole rikosasiassa epäiltynä kuulusteltuna myöskään totuusvelvollinen omissa lausumissaan. Suoja koskee toisaalta vain aktiivista toimimista. Tämä tarkoittaa muun muassa alistumista erilaisiin tutkimuksiin esimerkiksi sormenjälkien ottamiseksi. Pakko tai painostaminen voi olla myös monimuotoista. Itsekriminointikiellon tarkoittamaa pakkoa ei ole kaikenlainen painostaminen, vaan ainoastaan sääntöjenvastainen ja sopimaton pakottaminen. Pakkoa arvioitaessa huomioon otetaan lähtökohtaisesti neljä kriteeriä: pakon laatu ja aste, asianmukaiset suojakeinot, millä tavoin pakolla hankittua aineistoa tapauksessa käytetään sekä julkisen intressin painoarvo pakkokeinon käyttämiseksi.

Itsekriminointisuojassa ei ole kysymys vain tilanteista, joissa epäiltyä suoranaisesti painostetaan itselleen vastaisten lausumien tai todisteiden antamiseen. Oikeuden loukkaaminen voi tapahtua myös epäsuorin keinoin välikäden kautta painostamalla vastentahtoiseen tunnustukseen. Kyseessä ei kuitenkaan ole täysin absoluuttinen oikeus.  Vaitiolosta tehtäviä päätelmiä tai muutoin vastoin tahtoa hankittujen todisteiden näyttöarvoa arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota muun muassa tapauksen olosuhteisiin ja käytettyjen keinojen laatuun. Karkeimmat itsekriminointisuojan loukkaukset kuten kidutus tekevät oikeudenkäynnistä epäoikeudenmukaisen todistuksen painoarvosta riippumatta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]