Minilex - Lakipuhelin

Turvaamistoimen täytäntöönpano

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssihakemuksessa voidaan vaatia ennen konkurssiin asettamista määrättäviä turvaamistoimia. Turvaamistoimista voidaan määrätä velkojan tai pesänhoitajan
vaatimuksesta. Konkurssin alettua konkurssipesään kuuluvaan omaisuuteen ei saa kohdistaa turvaamistoimia konkurssisaatavan perimiseksi. 

Turvaamistoimi voidaan määrätä, jos on olemassa vaara, että vastapuoli kätkee, hävittää tai luovuttaa omaisuuttaan taikka menettelee muulla hakijan saamista vaarantavalla tavalla. Jos on todennäköistä, että tällainen vaara on käsillä, ulosottomies voi määrätä ja panna täytäntöön turvaamistoimen. Tällöin edellytetään, että hakijalla on ulosottoperuste, mutta hänen ulosottohakemukseensa ei voida heti suostua.

Turvaamistoimi voi kohdistua myös velallisen liikkumavapauteen: tuomioistuin voi määrätä velallisen maastapoistumiskieltoon, jos on todennäköisiä syitä epäillä, että velallinen poistuu maasta ja laiminlyö konkurssissa vaikuttavat myötävaikutus- ja tiedonantovelvollisuutensa.

Jos hakija saattaa todennäköiseksi, että hänellä on saaminen, josta tällä on täytäntöönpanoperuste, tuomioistuin voi määrätä pantavaksi vastapuolen irtainta tai kiinteätä omaisuutta takavarikkoon. Omaisuutta voidaan määrätä takavarikoitavaksi niin paljon, että saaminen tulee turvatuksi. 

Takavarikkoon sovelletaan samoja sääntöjä kuin omaisuuden ulosmittaukseen. Takavarikon oikeusvaikutukset ovat siten myös samat kuin ulosmittauksessa. Omaisuutta, jonka ulosmittaus on kielletty, ei myöskään saa panna saatavan turvaamiseksi takavarikkoon. Muun turvaamistoimen kohdalla sovelletaan samoja sääntöjä kuin muun maksuvelvollisuuden täytäntöönpanossa. 

Turvaamistoimi on täytäntöönpanoperusteena voimassa enintään kuusi kuukautta sen määräämisestä. Ulosottomies voi hakemuksesta pidentää voimassaoloaikaa, jos siihen on erityinen syy. Väliaikainen turvaamistoimipäätös saadaan panna täytäntöön antamatta vastaajalle vireilletuloilmoitusta tai ennakkoilmoitusta.

Turvaamistoimeksi annetun kiellon tai määräyksen voimaantulo edellyttää, että hakija hakee turvaamistoimen täytäntöönpanoa. Lisäksi turvaamistoimen täytäntöönpano edellyttää, että hakija asettaa ulosottomiehelle vakuuden vahingosta, joka voi syntyä vastaajalle turvaamistoimesta. Toisaalta turvaamistointa ei saa panna täytäntöön ja jo toimitettu täytäntöönpano on peruutettava, jos vastaaja asettaa hakijan saatavasta vakuuden ulosottomiehelle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]