Minilex - Lakipuhelin

Omaisuuden erillisyys säilyy avioliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtana on, että avioliiton solmiminen ei millään tavoin vaikuta puolisoiden omistussuhteisiin ja suomalainen avioliittolaki rakentuukin omaisuuden erillisyysperiaatteelle. Tämä periaate tarkoittaa sitä, että vaikka avioliitto on solmittu, kumpikin puolisoista omistaa edelleen sen, mitä hänellä oli avioliittoon mennessä. Samoin puolison omaisuutta on se, mitä hän saa avioliiton aikana. Omaisuuden erillisyysperiaatetta täydentää velkojen erillisyysperiaate.

Selkeästä lähtökohdasta huolimatta kiistaa voi aiheuttaa se, kummalle puolisolle mikäkin omaisuus kuuluu. Tällöin ratkaisevana tekijänä on ensisijaisesti ns. nimiperiaate, jonka mukaan omaisuus kuuluu sille, kenen nimiin se on hankittu. Nimiperiaate ei ole kuitenkaan aina määräävä, vaan voidaan myös katsoa, että toisen puolison nimiin hankittu omaisuus on yhteistä, jos tällainen yhteishankinnan tarkoitus näytetään toteen. Tällöin arvioitavaksi tulee omaisuuden hankintahetkinen tarkoitus. Mikäli puolisoilla on yhteistä omaisuutta, heihin sovelletaan yleisiä yhteisomistajuutta koskevia säädöksiä. Tällöin omaisuus jakautuu kummallekin murto-osin.

Omaisuuden erillisyys on siis lähtökohtana, mutta se on jokseenkin hämäävä käsite. Avioliittolaissa on nimittäin monia säädöksiä, jotka tosiasiassa rajoittavat puolisoiden oikeutta määrätä omaisuudestaan. Näistä rajoitteista mainittakoon vahvimpana avio-oikeus sekä erinäiset vallintarajoitukset.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa