Minilex - Lakipuhelin

Elinkeinoyhtymän osakkaan tulo-osuuden pääomatulo-osuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Luonnollisen henkilön tai kuolinpesän osuus elinkeinoyhtymän elinkeinotoiminnan tuloksesta on osittain pääomatuloa.  Pääomatuloksi katsotaan nimittäin se osa, joka vastaa osakkaan osuudelle yhtymän elinkeinotoimintaan verovuotta edeltäneen verovuoden päättyessä kuuluneesta nettovarallisuudesta laskettavaa 20 prosentin vuotuista tuottoa.

Jos elinkeinoyhtymällä on maatalouden tuloa, on osakkaan osuus yhtymän maatalouden tulosta pääomatuloa siihen määrään saakka, joka vastaa osakkaan osuudelle yhtymän maatalouteen verovuotta edeltäneen verovuoden päättyessä kuuluneesta nettovarallisuudesta laskettavaa 20 prosentin vuotuista tuottoa.

Yhtymän elinkeinotoimintaan tai maatalouteen liittyvän osingon verovapaa osa huomioidaan ennen pääomatulon osuuden laskemista. Verovapaa osa vähennetään osakkaana olevan luonnollisen henkilön tai kuolinpesän osuudesta elinkeinotoiminnan tai maatalouden tuloon. 

Oli elinkeinoyhtymän nettovarallisuus mikä tahansa, osakkaan osuus elinkeinotoiminnan tuloksesta katsotaan pääomatuloksi siihen määrään saakka, joka vastaa tarkemmin määritellysti hänen osuuttaan elinkeinotoiminnan käyttöomaisuuteen kuuluvien kiinteistöjen ja arvopapereiden luovutusvoitoista.

Elinkeinoyhtymällä voi olla muitakin tuloja kuin elinkeino- tai maatalouden tuloa. Luonnollisen henkilön sekä kotimaisen kuolinpesän osuus tällaisesta tulosta on pääomatuloa. 

Mikäli tuloverotus tuottaa päänvaivaa, neuvoa voi pyytää lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa