Minilex - Lakipuhelin

Lesken tasinko-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lesken tasinko-oikeudella eli tasinkoprivilegillä tarkoitetaan lesken oikeutta olla luovuttamatta tasinkoa ensiksi kuolleen puolison perillisille. Puolison kuoleman jälkeen toimitetaan omaisuuden ositus. Eloonjäänyt puoliso ei ole osituksen jälkeen velvollinen luovuttamaan omaisuuttaan tasinkona ensiksi kuolleen puolison perillisille.

Avioliiton päättyessä eroon tai kuolemaan, puolisoiden kesken toimitetaan omaisuuden ositus, elleivät puolisot ole tehneet molemminpuolista kokonaan avio-oikeuden poissulkevaa avioehtosopimusta. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puolisoiden kesken tasan. Enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistavan puolison tulee maksaa vähemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistavalle puolisolle tasinkoa sen verran, että molemmat omistavat tällaista omaisuutta yhtä paljon. Tasingon suorittamisen jälkeen molemmilla puolisoilla tulee olla yhtä paljon avio-oikeuden alaista omaisuutta.

Leskellä on kuitenkin oikeus vedota tasinkoprivilegiin, jolloin hänen ei tarvitse maksaa tasinkoa kuolleen puolison perillisille, vaan leski saa pitää kaiken omaisuuden itsellään. Leskellä on valta päättää, haluaako hän luovuttaa tasinkoa vai ei. Tällainen oikeus on kuitenkin vain ja ainoastaan leskellä. Jos osituslaskelma osoittaa, että leski on vähemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistava osapuoli, hänellä on aina oikeus saada osituksessa tasinkoa vainajan omaisuudesta. Tasinkoprivilegiä ei voida myöskään osituksen sovittelussa lainkaan sovitella, vaan sovittelumahdollisuuden puuttumisella on haluttu turvata lesken oikeus olla luovuttamatta tasinkoa.

Jos ajatellaan, että perittävän avio-oikeuden alainen omaisuus oli yhteensä 20 000 euroa ja lesken avio-oikeuden alainen omaisuus 30 000 euroa, osituslaskelmassa molempien avio-oikeuden alainen säästö lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi. Tällöin molempien tulee saada omaisuutta 25 000 euroa. Koska leski on enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistava osapuoli, ei hän ole velvollinen maksamaan tasinkoa kuolleen puolison perillisille. Jos leski taas olisi vähemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistava, hän saisi tasinkoa vainajan omaisuudesta 5 000 euroa.

Lesken perillisille suorittamaa tasinkoa ei katsota verotuksessa perillisille tulleeksi lahjaksi. Jos leski päättää jättää tasinkoprivileginsä käyttämättä ja haluaa maksaa perillisille tasinkoa, perilliset maksavat perintöveron koko jäämistön arvosta. Jäämistön arvoon sisältyy myös lesken suorittaman tasingon määrä.

Lesken tasinkoprivilegi voi herättää monia kysymyksiä ja aiheuttaa riitoja perinnönjaossa lesken ja perillisten kesken. Apua näihin kysymyksiin ja riitoihin saat ottamalla yhteyttä Minilexiin.

 

Yhteenveto

  • Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puolisoiden kesken tasan.
  • Leskellä on tasinkoprivilegi, eli hän ei ole velvollinen luovuttamaan omaisuuttaan osituksen jälkeen tasinkona ensiksi kuolleen puolison perillisille.
  • Lesken perillisille suorittamaa tasinkoa ei katsota verotuksessa perillisille tulleeksi lahjaksi.

Summary in English

  • The property subject to spousal right is added together and divided equally between the spouses in the division of property.
  • The surviving spouse has the privilege of withholding the distribution of their property as part of the deceased spouse's share, known as the right of the surviving spouse to retain the property.
  • The distribution made by the surviving spouse to the heirs of the deceased spouse is not considered a gift subject to taxation.

 

 

Kysymyksiä ja vastauksia

  1. Mitä tarkoittaa tasinkoprivilegi?

Tasinkoprivilegi tarkoittaa lesken oikeutta olla luovuttamatta tasinkoa ensiksi kuolleen puolison perillisille.

  1. Mitä tapahtuu avioliiton päättyessä eroon tai kuolemaan?

Avioliiton päättyessä eroon tai kuolemaan, toimitetaan omaisuuden ositus puolisoiden kesken.

  1. Miten avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan osituksessa?

Osituksessa avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puolisoiden kesken tasan.

  1. Kuka maksaa tasinkoa ensiksi kuolleen puolison perillisille?

Leski ei ole velvollinen maksamaan tasinkoa ensiksi kuolleen puolison perillisille, jos hänellä on tasinkoprivilegi.

 

Aiheesta muualla

 

     

    - Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


    Pyydä tarjous lakipalvelusta

     

    Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




    Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
    Minilex.fi-palveluun.


     


    Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

    Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

    Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

    • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
    • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
    • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

    Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

    Aiheeseen liittyvät artikkelit


     

    Selaa lakitietoa

     

    [chatbot]