Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakaminen ja maatila

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän selvittämisen jälkeen voi kuka tahansa pesän osakkaista vaatia perinnönjakoa toimitettavaksi. Perinnönjaossa jaetaan joko kaikki tai osa vainajan omaisuudesta osakkaiden kesken, ja jako voidaan hoitaa joko kuolinpesän osakkaiden sopimuksella tai pesänjakajan päätöksellä. Jaettavaan varallisuuteen voi myös kuulua maatila, jolloin herää kysymys siitä, miten tila tulisi jakaa. Mikäli perittävä on tehnyt asiaa koskevan pätevän testamentin, jaetaan tila testamentin määräysten mukaan. Jos testamenttia ei ole, voidaan sopimusjaossa tila jakaa yhteisymmärryksessä osakkaiden kesken heidän haluamallaan tavalla. Laissa on kuitenkin myös maatilan perimystä koskevia erityissäännöksiä niitä tilanteita varten, joissa maatilan perijästä on erimielisyyttä. Lisäksi perintöverotuksessa on säädetty eräitä helpotuksia maatilaperimykseen tilanteissa, joissa perijä jatkaa maatalouden harjoittamista.

Jos perittävä maatila tai tilan osa täyttää laissa säädetyt edellytykset, on soveliaalla tilanpidonjatkajalla oikeus vaatia, että se sisällytetään maatalousirtaimistoineen jakamattomana hänen osuuteensa. Soveliaalla tilanpidonjatkajalla tarkoitetaan perillistä tai yleistestamentinsaajaa, jolla on riittävät ammatilliset edellytykset maatalouselinkeinon harjoittamiselle. Perittävän tilan tulee tällöin joko yksin tai yhdessä tilanpidonjatkajan tai tämän puolison omistamien tilojen kanssa muodostaa elinkelpoinen maatila, jolla tarkoitetaan sitä, että tilanpidonjatkaja perheineen voi saada siitä pääasiallisen toimeentulonsa. Sama oikeus on myös silloin, jos osa elinkelpoisesta tilasta kuuluu leskelle, jonka perillinen tilanpidonjatkaja on. Lisäksi edellytyksenä on, että leski ja jatkaja sopivat viimeistään perinnönjaossa viljelyjärjestelyistä vähintään kymmeneksi vuodeksi siten, että he viljelevät tilaa yhteiseen lukuun tai että sovelias tilanpidonjatkaja saa viljellä myös lesken osuutta omaan lukuunsa. Sopimus voidaan tehdä myös lyhyemmäksi aikaa, jos sopimuksen mukaan leski luovuttaa sopimuskauden päätyttyä osuutensa tilanpidonjatkajalle.

Jos sovelias tilanpidonjatkaja käyttää oikeuttaan vaatia maatila omaan perintöosaansa, tulee hänen korvata muille osakkaille tai testamentinsaajille tulevaa osuutta vastaava tai siitä puuttuva määrä rahana. Pesänjakajan on tällöin varattava tilanpidonjatkajalle kohtuullinen, kuitenkin enintään kahden vuoden määräaika korvausten maksamiseen. Mikäli pesässä on kaksi soveliasta tilanpidonjatkajaa, jotka kummatkin haluavat maatilan osuuteensa, valitaan tilanpidonjatkajaksi se, kummalla on jatkamiseen paremmat ammatilliset edellytykset. Jos kuitenkin tällä henkilöllä on selvästi paremmat edellytykset hankkia toimeentulonsa myös muualta ja toisella soveliaalla tilanpidonjatkajalla ei vastaavia edellytyksiä ole, ei ensin mainitulla kuitenkaan ole etusijaa maatilaan.

Kuolinpesän jakoon tilanteessa, jossa pesään kuuluu maatila, liittyy siis suuri joukko erityissäännöksiä, eikä edellä esitetty kata niistä läheskään kaikkia. Sääntelyn mutkikkuuden vuoksi suositeltavaa onkin kääntyminen asiantuntijan puoleen maatilan jakamista, perintöverotusta ja sukupolvenvaihdoksia koskevissa kysymyksissä. Neuvoja ja lisätietoja saat esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]