Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osakkaan ostaminen ulos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta ja kuolinpesän asioista muutoinkin säädetään perintökaaressa. Kun henkilö kuolee, hänen varoistaan, veloistaan ja omaisuudestaan muodostuu kuolinpesä, jonka osakkaina ovat hänen perillisensä. Yleensä tällaisia osakkaita ovat siis perimysjärjestyksen mukaiset perilliset, yleistestamentin saaja sekä leski osituksen toimittamiseen asti. Kuolinpesän osakkaiden tulisi yhdessä päättää kuolinpesän asioista. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen oikeustoimen tekemiseen vaaditaan jokaisen kuolinpesän osakkaan suostumus. Suostumus voidaan osoittaa jokaisen allekirjoituksella esimerkiksi kauppakirjassa tai pankkipapereissa tai toinen vaihtoehto on valtuuttaa yksi osakkaista edustamaan kaikkia osakkaita tällaisissa toimissa.

Joskus eteen voi kuitenkin tulla tilanne, jossa yksi tai useampi osakkaista olisi halukas myymään osuutensa kuolinpesästä jollekin kuolinpesän ulkopuoliselle henkilölle. Tällöin voi tulla eteen tilanteita, jolloin toiset osakkaat ovat halukkaita ostamaan yhden osakkaan ulos kuolinpesästä, koska eivät halua perintönsä päätyvän vieraan ihmisen käsiin.

Kun kuolinpesän osakas tai osakkaat yhdessä ostavat toisen kuolinpesän osakkaan osuuden, katsotaan, että kyseessä on pesäosuuden luovutus. Tällainen luovutus tulee tehdä kirjallisesti. Luovutuksen kohteena on siis se perintöosuus, jonka osakas olisi saanut, jos ei olisi luopunut osuudestaan. Varsinainen osuuden luovutus voidaan kuitenkin toimittaa vasta perinnönjaon yhteydessä, koska ennen sitä ei tietenkään voida olla varmoja siitä, millaisiksi osuudet muodostuvat.

Vaikka osakas luopuisikin osuudestaan, hänellä on silti rinnakkaislegitimaatio, mikä tarkoittaa oikeutta osallistua kuolinpesän osakkaiden yhteyshallintoon. Tämä pätee, jos hän ei ole valtuuttanut luovutuksensaajaa käyttämään hänen kuolinpesään kuuluvia oikeuksiaan.

Osakkailla on siis mahdollisuus lunastaa toisen osakkaan osuus perinnönjaon yhteydessä. Lunastukseen tulee kuitenkin tällöin käyttää lunastavan osakkaan omia varoja, ei kuolinpesän varoja. Lisäksi tällaiseen lunastukseen on saatava osuutta luovuttavan perillisen suostumus. Osakkaat eivät kuitenkaan voi pakottaa osakasta myymään osuuttaan. Riitaisissa kuolinpesissä pakkolunastaminen ei ole vaihtoehto, vaan osakkaiden tulee hakea pesänjakajaa turvatakseen oikeudenmukainen pesänjako.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]