Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä nimenkirjoitusoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän nimenkirjoitusoikeudella tarkoitetaan tässä yhteydessä oikeutta tehdä kuolinpesää koskevia sitovia oikeustoimia, kuten vuokrasopimuksen laatimista tai irtisanomista. Nimenkirjoitusoikeuden selvittämiseksi voidaankin kysyä, kuka voi edustaa kuolinpesää ja tehdä kuolinpesää sitovia oikeustoimia.

Kuolinpesän nimenkirjoitusoikeus on riippuvainen kuolinpesän hallinnosta. Jos kuolinpesän hallinto on yhteishallintoa, on tällöin jokaisen osakkaan hyväksyttävä oikeustoimi. Tällaisia oikeustoimia ovat muun muassa omaisuuden myyminen tai kiinteistön vuokraaminen. Tämä tarkoittaa, että osakkailla on nimenkirjoitusoikeus vain yhdessä.

Esimerkiksi, jos kuolinpesä myy kiinteistön, on jokaisen osakkaan tai tätä edustavan asiamiehen allekirjoitettava kauppakirja.

Osakkaat voivat vapaasti sopia siitä, kuka osakkaista käyttää edustusvaltaa eli tässä yhteydessä nimenkirjoitusoikeutta. Osakkaat voivat yhteishallintasopimuksella sopia, että yksi tai useampi kuolinpesän osakkaista edustaa kuolinpesää ja käyttää nimenkirjoitusoikeutta. Jos osakas tai osakkaat hakevat pesänselvittäjää, on pesänselvittäjällä oikeus edustaa kuolinpesää, joka rajoittaa perillisten oikeuksia ja mahdollisuuksia edustaa yhtiötä. Pesänjakajalla ei ole samanlaista valtuutusta eli kelpoisuutta edustaa kuolinpesää ja hän tarvitseekin eräisiin oikeustoimiin osakkaiden luvan.

Kuolinpesä voidaan pitää jakamattomana osakkaiden yhteisellä sopimuksella ja tällöin joku tai jotkut osakkaista voidaan sopimalla osoittaa pitämään huolta kuolinpesästä. Osakkaat voivat pitää kuolinpesän yhteishallinnassa, jolloin noudatetaan perintökaaren 18 luvun säännöksiä. Kuolinpesän nimenkirjoitusoikeus riippuu pesän hallinnon muodosta eli siitä, miten hallinto on järjestetty.

Aiheesta voi kysyä lisää lakimiehiltä, jotka vastaavat tarkemmin aiheesta syntyneisiin kysymyksiin ja kertovat tarkemmin eri kuolinpesän edustajista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]