Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus jäädä asuntoon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lesken asuminen on toisen puolison kuoleman jälkeenkin turvattu. Leskellä on nimittäin oikeus rintaperillisen jakovaatimuksen ja testamentinsaajan oikeuden estämättä pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto tai muu jäämistöön kuuluva lesken kodiksi sopiva asunto, vaikka asunto olisi ollut kuolleen puolison yksin omistama. Leskellä ei kuitenkaan ole tätä oikeutta silloin, jos hänellä itsellään on kodiksi sopiva asunto. Asunnon lisäksi leski saa pitää hallinnassaan yhteisessä kodissa olevan tavanomaisen asuntoirtaimiston, kuten huonekalut, kodinkoneet ja astiat. Asunto ja asuntoirtaimisto eivät tällöin välttämättä ole lesken omaisuutta, mutta leski saa niihin käyttöoikeuden.

Leskellä ei ole oikeutta jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen kotiin, jos hänellä itsellään on kodiksi kelpaava asunto. Jos siis leskellä on esimerkiksi sijoitusasunto, hän ei saa pitää puolisoiden yhteistä kotia, vaan hänen tulee muuttaa tähän omistamaansa asuntoon. On kuitenkin huomattava, että leskeä ei voida velvoittaa muuttamaan minkälaiseen asuntoon tahansa, vaan pääsääntönä on, että lesken asumisen laatutaso ei saa laskea. Arvioinnissa otetaan huomioon muun muassa asunnon koko, sijainti ja varustustaso. Lopullisen päätöksen asunnon sopivuudesta tekee joko pesänjakaja tai tuomioistuin.

Lisäksi, vaikka leskellä on oikeus jäädä asuntoon, voi ongelmia tulla silloin, jos leski haluaisikin muuttaa toiseen asuntoon, sillä uusi asunto ei enää ole puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto. Leskellä ei siis lähtökohtaisesti ole oikeutta myydä asuntoa ja hankkia uutta tilalle, vaan yhteisenä kotina käytetyn asunnon luovuttaminen edellyttää perillisten suostumusta. Tällaiseen tilanteeseen voidaan kuitenkin varautua testamentilla, jolla puolisolle annetaan oikeus tarvittaessa hankkia toinen asunto.

Leskellä on oikeus pitää asuntoa hallinnassaan, vaikka hänellä ei olisi ollut avio-oikeutta kuolleen puolisonsa omaisuuteen. Jos kuitenkin puolisoilla ei ole ollut avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, leski ei saa ensiksi kuolleen puolison kuolinpesän osakkaan asemaa pelkästään hallintaoikeutensa vuoksi. On lisäksi huomattava, että asunnon hallussapito koskee vain aviopuolisoita, eikä avopuolisoilla ole vastaavaa oikeutta toisen avopuolison kuoleman jälkeen. Toisaalta, myöskään aviopuolisolla ei ole oikeutta jäädä asumaan yhteiseen kotiin, jos toisen puolison kuollessa puolisoilla oli tuomioistuimessa vireillä kanne avio- tai asumuserosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]