Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osakas kuoli

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän on tarkoitettu olevan väliaikaisesti voimassa oleva henkilöiden yhteenliittymä. Sen muodostavat pesän osakkaat, eli perilliset ja mahdollinen yksi tai useampi yleistestamentinsaaja. Myös leski voi olla kuolinpesän osakas ainakin osituksen toimittamiseen saakka, ellei aviopuolisoiden välinen avio-oikeus toistensa omaisuuteen ollut avioehdolla poissuljettu. Kuolinpesä lakkaa silloin, kun kaikki siihen kuuluva omaisuus on jaettu osakkaiden kesken. Toisinaan perinnönjako voi pitkittyä, jolloin riski jonkun osakkaan menehtymiselle kasvaa. Jos osakas kuoli ennen kuin perintö saatiin jaettua, voi toinen henkilö olla oikeutettu perintöön hänen puolestaan.

Osakkaan perillinen tulee kuolleen osakkaan tilalle kuolinpesään. Jos kyse on rintaperillisen kuolemasta, tulee hänen mahdollinen jälkeläisensä pesän osakkaaksi. Rintaperillisellä tarkoitetaan lähinnä vainajan lapsia. Toisin sanoen alkuperäisen perinnönjättäjän lapsenlapset ovat tilanteessa sijaantuloperillisiä. Mikäli lapsenlapsia tai heidän jälkeläisiäänkään ei ole, voi sijaantuoperillinen olla kuolleen osakkaan aviopuoliso, vanhemmat, tai sisarukset. Mikäli sijaantuloperillistä ei ole, jakavat pesän alkuperäiset osakkaat vainajan jättämän omaisuuden oikeassa suhteessa keskenään. Osakkaan kuolema voi näin ollen muuttaa muille osakkaille tulevia jako-osuuksia.

Jos kysymys on testamentinsaajan kuolemasta keskeneräisessä kuolinpesässä, ei sijaantuloperillistä välttämättä ole. Alkuperäinen perinnönjättäjä on tosin voinut testamentilla määrätä siitä, kuka saa testamentilla määrätyn perintösuuden toissijaisesti. Huomioon on otettava se, että niin sanotun yleisjälkisäädöksen saaja ei ole lainkaan pesän osakas. Jos vainaja on testamentilla määrännyt esimerkiksi tietyn rahasumman tai esineen jollekin taholle, ei tästä perinnön vastaanottajasta tule pesän osakasta. Tällöin perillisen kuolemaan soveltuvat säännöt eivät myöskään sovellu.

Osakkaan tilalle kuolinpesään tuleva henkilö saa samat oikeudet ja velvollisuudet suhteesa kuolinpesään kuin alkuperäinen osakas. Perimysjärjestykseen liittyvät kysymykset voivat olla monimutkaisia. Lakimiehen puoleen kannattaa kääntyä tilanteessa, jossa vallitsee epävarmuutta siitä, kuka on perintöön oikeutettu henkilö kuolinpesän osakkaan kuoleman jälkeen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]