Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakaminen valtakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun perittävä kuolee, syntyy kuolinpesä, joka muodostuu hänen varallisuudestaan ja veloistaan. Sen jälkeen, kun kuolinpesä on selvitetty asianmukaisesti, on jokaisella kuolinpesän osakkaalla oikeus vaatia perinnönjakoon ryhtymistä. Kuolinpesän selvitysvastuu on sen osakkailla, ja he muodostavat kuolinpesän yhteishallinnon. Yhteishallinto kestää aina perinnönjakoon saakka, ja tänä aikana jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus osallistua siihen. Osakkaat voivat kuitenkin halutessaan valtuuttaa toisen henkilön toimimaan puolestaan pesän selvittämistä koskevissa toimissa. Valtuutus voi olla suullinen, tai se voidaan tehdä kirjallisesti valtakirjalla.

Valtakirjalla tarkoitetaan kirjallista sopimusta valtuuttajan ja valtuutetun välillä, josta ilmenee myös ulkopuoliselle se, mihin valtuutettu on oikeutettu. Valtakirjassa täsmennetään usein vähintään asianosaisten henkilöllisyys, valtuutuksen kesto, sekä se, mihin toimiin valtuutetulla on kelpoisuus. Valtakirjan voi tehdä joko yksittäistä toimea varten, esimerkiksi kuolinpesän jakamiseksi, tai se voidaan tehdä ns. yleisvaltakirjana, jolloin valtuutetulla on oikeus kaikkiin kuolinpesän hallinnon edellyttämiin toimiin. Valtuutuksen kesto voi olla joko toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen.

Kuolinpesän jakaminen tapahtuu pesänselvityksen jälkeen perinnönjaossa, jonka toimittavat joko kaikki osakkaat keskenään sopimusjakona, taikka tuomioistuimen määräämä pesänjakaja toimitusjakona. Kuolinpesän osakkaat voivat sopia sopimusjaon sisällöstä ja toteutuksesta vapaasti keskenään. He voivat halutessaan myös valtuuttaa yhden tai useamman osakkaan vastaamaan perinnönjaon toteuttamisesta. Jos perinnönjako annetaan pesänjakajan tehtäväksi, hän ei tarvitse erillistä valtakirjaa toimiakseen, vaan hänen toimintakelpoisuutensa perustuu hänen asemaansa.

Valtakirjaa laadittaessa on hyvä kiinnittää huomiota sen muotoiluun, jotta valtuutetulle syntyy kelpoisuus toimia niissä asioissa, joissa hänen halutaan päättävän. Kirjallinen sopimus on myös epäselvyyksien syntyessä suullista sopimusta kannattavampi vaihtoehto. Lakimieheltä voi kysyä lisää neuvoja valtuutukseen ja perintöasioihin liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]