Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osakas asuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta ja kuolinpesän asioista säädetään perintökaaressa. Lain mukaan vainajan kuoleman jälkeen tulee suorittaa perunkirjoitus ja tehdä perukirja kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Vasta tämän jälkeen omaisuutta voidaan alkaa jakamaan, ja tällaisesta jaostakin tulee laatia jakokirja. Kaikilla kuolinpesän osakkailla eli perillisillä on yhtäläiset oikeudet kaikkeen jakamattoman kuolinpesän omaisuuteen. Jokaisella olisi siis esimerkiksi yhtäläinen oikeus periä kuolinpesään kuuluva asunto.

On hyvä erottaa kaksi erilaista tilannetta toisistaan. Tilanne, jossa kyseisessä asunnossa on asuttu jo ennen perinnönjättäjän kuolemaa. Tällainen tilanne on siis syntynyt asunnon omistajan tahdosta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että asunnossa asuva kuolinpesän osakas saa jatkaa siellä asumistaan perinnönjakoon asti, koska se noudattaa perinnönjättäjän tahtoa. Tällaisesta tahdosta tulee kuitenkin löytyä ilmaisu esimerkiksi vuokrasopimuksen osalta. Pelkkä suullinen ilmaisu ei riitä todisteeksi. Sen sijaan täysin toisenlainen on tilanne, jossa kuolinpesän osakas muuttaa vasta perinnön jättäjän kuoleman jälkeen asuntoon asumaan, vaikka kuolinpesää ei vielä olekaan jaettu. Tällöin kuolinpesän osakkaat yhdessä vastaavat asunnosta ja sen kuluista. Jos yksi osakas asuu asunnossa, tulisi hänen maksaa vuokraa tai muuta korvausta, mikäli ilmaiseksi asuminen ei muille osakkaille sovi. Mikäli asunnossa asuva osakas ei suostu vuokraa maksamaan kuolinpesälle, voivat muut pesän osakkaat kanteella vaatia joko korvauksen maksamista tai hallinnan luovutusta eli häätöä. Näiden kanteiden nostamisen lisäksi yksi vaihtoehto on myös hakea pesän jakamista välittömästi. Pesän jakaminen tarkoittaa sitä, että kaikki kuolinpesän omaisuus jaetaan osakkaiden kesken niin, että kaikki saavat osansa kaikenlaatuista omaisuutta. Tällöin asunnossa asuja joutuu muuttamaan pois, mikäli hän ei jaossa saa asuntoa itselleen.

Käytännössä kuitenkin asunnossa asuva osakas voi asua perinnön jättäjän asunnossa kuoleman jälkeen ennen perinnönjaon suorittamista, mikäli se muille kuolinpesän osakkaille sopii. Kaikki kuolinpesään liittyvät asiat tulee siis hoitaa yhteisymmärryksessä ja kaikkien suostumuksella.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]