Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän valtakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintökaaren mukaan kuolinpesän osakkaiden tulee lähtökohtaisesti yhteisesti hallita pesän omaisuutta. Kuolinpesään liittyvien toimenpiteiden tekemistä varten tarvitaan siis kaikkien osakkaisen allekirjoittama valtakirja. Perintökaaressa on kuitenkin poikkeussäännös, jonka mukaan sellainen toimenpide, joka ei siedä viivytystä, voidaan suorittaa, vaikkei kaikkien osakkaiden suostumusta saada hankittua.

Valtakirja kuolinpesän asioiden hoitoon voi olla hyvinkin erilainen kuolinpesästä riippuen. Valtakirjalla voidaan valtuuttaa esimerkiksi yksi kuolinpesän osakas hoitamaan kaikkia kuolinpesän asioita tai tekemään vain erikseen yksilöityjä toimenpiteitä, kuten tietyn esineen myynti. Esimerkiksi pankit ja vakuutusyhtiöt vaativat yleensä hyvinkin yksilöidyt valtakirjat kuolinpesän asioiden hoitoon, eli tällöin voi olla järkevää käyttää pankkien ja vakuutusyhtiöiden omia valtakirjapohjia, jotta valtuutettu varmasti saa kaikki tarvittavat asiat hoidettua. Valtakirjan laatimisessa voi myös olla järkevää turvautua lakimiehen apuun etenkin, jos osakkaiden välillä on ollut erimielisyyksiä tai jos kuolinpesässä on paljon omaisuutta. Näin voidaan varmistua siitä, että kaikki osapuolet ovat tietoisia siitä, mitä oikeuksia valtakirja valtuutetulle tarkalleen ottaen antaa.

Kuolinpesän asioiden hoitamisessa kannattaa myös huomioida, että pelkkä valtakirja ei välttämättä ole riittävä kaikkien oikeustoimien tekemiseen, vaikka itse valtakirja olisikin oikein tehty ja osakkaat olisivat yksimielisiä jonkin toimenpiteen tarpeellisuudesta. Joihinkin toimenpiteisiin tarvitaan nimittäin maistraatin lupa, jos kuolinpesän osakkaina on edunvalvonnassa olevia henkilöitä. Tällainen toimenpide on esimerkiksi kuolinpesän omistaman kiinteistön myynti. Luvanvaraisten oikeustoimien lista löytyy kokonaisuudessaan holhoustoimilaista. Lisäksi täytyy olla tarkkana siitä, kuka ylipäänsä voi toimia edunvalvojana. Lähtökohtaisesti alaikäisten lasten edunvalvojia ovat hänen huoltajansa, mutta jos huoltaja on itsekin kuolinpesän osakas, edunvalvojana toimivalle huoltajalle on määrättävä sijainen. Tällainen tilanne on tavallinen silloin, kun puolisoilla on yhteisiä lapsia ja toinen puolisoista kuolee.

Jos tarvitset apua valtakirjan laatimisessa tai haluat lisätietoja kuolinpesän asioiden hoitamisesta, lakimiehemme auttavat mielellään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]