Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän omaisuuden jakaminen osakkaiden kesken

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjako voidaan toimittaa joko sopimusjakona tai pesänjakajan suorittamana toimitusjakona. Perinnönjakoa ei tarvita, jos kuolinpesässä on vain yksi perillinen.

Kuolinpesän osakkaat voivat toimittaa perinnönjaon keskenään sopimallaan tavalla. Tätä kutsutaan sopimusjaoksi. Perinnönjako on tehtävä kirjallisesti, ja jokaisen osakkaan sekä kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa perinnönjaossa laadittu jakokirja. Kunkin osakkaan perintöosuus määräytyy laillisen perimysjärjestyksen tai mahdollisen testamentin perusteella. Mikäli esimerkiksi vainajalta on jäänyt neljä rintaperillistä ja testamentilla ei ole määrätty toisin, on kullekin perilliselle tuleva jako-osuus ¼ jäämistöstä. Kun osakkaiden suhteelliset jako-osuudet on selvitetty, voidaan aloittaa reaalinen jakotoimitus. Reaalisessa jaossa kuolinpesän osakkaille annetaan heidän jako-osuuttaan vastaava määrä omaisuutta.

Mikäli pesän osakkaat eivät pääse yksimielisyyteen pesän asioiden hoitamisesta ja perinnönjaosta, on kuolinpesään haettava pesänselvittäjä ja pesänjakaja. Sama henkilö voi toimia sekä pesänselvittäjänä että pesänjakajana. Pesänselvittäjän on ensisijaisesti pyrittävä saamaan sovinnollinen ratkaisu perinnön jakamisesta pesän osakkaiden kesken. Perinnönjakoa ei kuitenkaan saa aloittaa ennen kuin pesänselvittäjä on ilmoittanut selvityksen päättyneen. Kielto koskee ainoastaan pesän varojen reaalista jakamista. Kielto ei siten koske laskennallisten osuuksien, kuten lakiosien, määrittämistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]