Hei, olen kokenut vakavaa häirintää, ja kiusaamista. Tätä on jatkunut noin kaksi vuotta. Häirintä jatkuu siis kotiin asti, ei pelkästään työpaikalla. Olen harkinnut lähestysmiskieltoa. Onko vastaavia tapauksia ollut aikaisemmin ? Kyseinen tapaus on aiheuttanut järkytystä, ja psyykkisen tilan häiriintymista.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Lain mukaan lähestymiskielto voidaan määrätä, jos on perusteltu aihe olettaa, että henkilö, jota vastaan kieltoa pyydetään, tulisi tekemään itsensä uhatuksi tuntevan henkilön henkeen, terveyteen, vapauteen tai rauhaan kohdistuvan rikoksen tai muulla tavoin vakavasti häiritsemään tätä. Muuta vakavaa häirintää kuin rikoksella uhkaamista voisi olla esimerkiksi pitkän aikaa jatkunut tai tiheästi sattunut yhteyden ottaminen vailla asiallista perustetta tai itsensä uhatuksi tuntevan henkilön seurailu. Samoin toistuva pilkallinen tai loukkaava käyttäytyminen voisi johtaa lähestymiskiellon määräämiseen. Itsensä uhatuksi tuntevan henkilön oma arvio tilanteesta ei kuitenkaan pelkästään riitä kiellon määräämiseen, vaan uhan on oltava myös ulkopuolisen henkilön havaittavissa.

Kiellon määräämisen edellytyksiä arvioitaessa on huomioitava asiaan osallisten henkilöiden olosuhteet, jo tapahtuneen rikoksen tai häirinnän laatu ja toistuvuus sekä todennäköisyys, että henkilö, jota vastaan kieltoa pyydetään, jatkaisi häirintää tai tekisi itsensä uhatuksi tuntevaan henkilöön kohdistuvan rikoksen. Esimerkiksi yksittäistä, lähinnä ajattelemattomuudesta johtunutta häiriötä tuottanutta tekoa ei siis vielä voitaisi yleensä pitää riittävänä perusteena kiellon määräämiseen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »