Hei, kesällä tulossa istunto jossa olen todistajana. Onko minun pakko olla äänessä? Entä onko syytetyn missään vaiheessa pakko puhua (jos on ilman asianajajaa)?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Suomessa todistajana oleminen tuo tiettyjä velvollisuuksia. Jos sinut on kutsuttu todistajaksi, sinun täytyy antaa todistajalausinto, eli puhua oikeudessa ja vastata tiettyihin kysymyksiin.

Jos todistaja ei saavu oikeuteen eikä hänellä ole hyväksyttävää syytä poissaoloonsa, hänet määrätään maksamaan uhkasakko, jonka suuruus on mainittu kutsussa. Todistaja voidaan myös määrätä tuotavaksi omalla kustannuksellaan oikeuteen, jolloin poliisi voi ottaa hänet säilöön oikeuteen tuomista varten.

Syytetyn tilanne on erilainen. Syytetyllä ei ole velvollisuutta puhua oikeudessa. Hän voi halutessaan olla täytyin vaiti, eikä siitä voida tehdä syyllisyyttä vahvistavia johtopäätöksiä. Tämä oikeus koskee syytettyä, joilla on asiananajaja ja niitä, joilla ei ole asianajajaa. Syytetty voi halutessaan puhua ja esittää puolustuksensa, mutta siihen ei lain alla ole pakkoa.

Vastaaja voi halutessaan tulla kuulluksi todistelutarkoituksessa. Se tarkoittaa, että hän kertoo omin sanoin käsiteltävänä olevista tapahtumista ja se mitä hän kertoo, otetaan huomioon jutun näyttöä arvioitaessa. Vastaajalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta kertoa mitään.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]