Minilex - Lakipuhelin

Kanne valtiota vastaan tupakoinnin aiheuttamista haitoista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

voinko nostaa korvausvaateen valtiota vastaan terveyden menettämisestä ja muista haitoista koska valtio on mahdollistanut tupakointini ja sitä kautta riippuvuuteni tupakkaan koska antanut 1995 asti ostaa tupakkaaa 16 vuotiaana

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Vuonna 1995 tupakkalainsäädäntö oli Suomessa erilainen kuin nykyään. Silloiset säädökset sallivat tupakkatuotteiden myynnin 16-vuotiaille. Nykyinen tupakkalaki (TupL 549/2016) on huomattavasti tiukempi ja asettaa useita rajoituksia tupakkatuotteiden saatavuudelle ja käytölle, mukaan lukien ikärajan nostaminen 18 vuoteen. Lainsäädäntö kuitenkin heijastaa aikansa käsityksiä ja yhteiskunnan hyväksyntää tupakoinnin riskeistä, ja valtion vastuuta arvioidaan suhteessa silloisiin olosuhteisiin.

On erittäin haastavaa nostaa korvausvaatimus valtiota vastaan tällaisessa tapauksessa, koska valtion vastuuta arvioidaan sen perusteella, onko se laiminlyönyt velvollisuuksiaan tai toiminut huolimattomasti. Vaikka tupakkatuotteiden myynti 16-vuotiaille oli sallittua vuonna 1995, tämä ei automaattisesti tarkoita, että valtio olisi toiminut laittomasti tai huolimattomasti, koska lainsäädäntö vastasi tuolloin yhteiskunnan hyväksymiä normeja.

Lisäksi, vaikka tupakointi on tunnustettu terveydelle haitalliseksi, vastuu tupakoinnin aloittamisesta ja siihen liittyvistä riskeistä on useimmiten yksilöllä itsellään. Valtion vastuuta tällaisessa asiassa olisi erittäin vaikea todistaa, erityisesti ottaen huomioon, että valtio on sittemmin tiukentanut tupakkalainsäädäntöä ja edistänyt tupakoinnin ehkäisyä.

On hyvin epätodennäköistä, että korvauskanne valtiota vastaan menestyisi, koska valtion vastuuta tupakoinnin mahdollistamisesta ja sen aiheuttamista terveyshaitoista olisi vaikea osoittaa. Vahingonkorvausperusteet ja syy-seuraussuhde ovat tällaisessa tapauksessa erittäin vaikeasti todistettavissa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]