Minilex - Lakipuhelin

Maksuton oikeudenkäynti/oikeusapua ja edellytysten puuttuminen - KKO:2002:82

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Maksuton oikeudenkäynti
    Oikeusapu
    Lain muuttuminen

A pyysi Korkeimmalta oikeudelta maksutonta oikeudenkäyntiä sekä alempien oikeusasteiden oikeudenkäynteihin että nyt käsillä olevaan Korkeimman oikeuden oikeudenkäyntiin. A hakee siis oikeusapua käsiteltyihin oikeudenkäynteihin alemmissa oikeusasteissa että nyt käynnissä olevaan oikeudenkäyntiin. Laki on muuttunut tapauksen kulun aikana.

Maksuttomasta oikeudenkäynnistä annetun lain mukaan maksuton oikeudenkäynti myönnetään mainitussa laissa säädetyillä ehdoilla sille, joka ei asianosallisena kykene vaikeuksitta suoriutumaan asian käsittelyn vaatimia menoja joko kokonaisuudessaan tai osittain. Lain mukaan huomioon tulee ottaa asianosaisen tulot ja muut varat sekä elatusvelvollisuutensa, joita henkilöllä voi olla.

Korkeimman oikeuden mukaan kyse on A:n esittämästä lainvoiman saaneen, perinnönjakotoimenpiteisiin liittyvän päätöksen purkamista koskevasta hakemuksesta. A:lle aiheutuu asian käsittelystä ainoastaan oikeudenkäyntimaksu. Asiakirjoista ilmenevien seikkojen mukaan A kykenee selviytymään tästä maksusta. Näin ollen edellytykset puuttuvat maksuttomaan oikeudenkäyntiin.

Maksuttomasta oikeudenkäynnistä annettu laki on kumottu 1.6.2002 voimaan tulleella oikeusapulailla. Tämän oikeusapulain nojalla A:n oikeus saada valtion varoista oikeusapua tulee arvioitavaksi. Oikeusapulain mukaan oikeusapua annetaan henkilölle, joka tarvitsee asiantuntevaa apua oikeudellisessa asiassa ja joka ei taloudellisen asemansa vuoksi kykene itse suoriutumaan sen hoitamisesta aiheutuvista menoista. Tämän osalta oikeusapulaki vastaa maksuttomasta oikeudenkäynnistä annettua lakia. Lait eivät ole siis joka kohdasta identtiset, vaan oikeusapulakia on muutettu tietyiltä osin.

Oikeusapulain mukaan oikeusavusta päättää oikeusaputoimisto. Saman lain mukaan pääasiaa käsittelevä tuomioistuin saa aina muuttaa oikeusapupäätöstä tai päättää sen lakkaamisesta, jos sen myöntämiselle ei ole edellytyksiä. Tämän vuoksi Korkein oikeus voi pääasiaa eli purkuhakemusta käsitellessään päättää A:n oikeudesta saada oikeusapua. Tämä tapahtuu riippumatta siitä, mikä on oikeusaputoimiston kanta oikeusavun osalta A:lle. Korkeimman oikeuden mukaan A:lla ei ole oikeutta oikeusapuun samoin kuin hänellä ei ole oikeutta maksuttomaan oikeudenkäyntiin. Näin ollen Korkeimman oikeuden mukaan A:n pyyntö hylätään ja A:lle ei myönnetä maksutonta oikeudenkäyntiä eikä A:lle myöskään ole tarpeen varata tilaisuutta hakea oikeusapua asiassa. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]