Minilex - Lakipuhelin

Voiko soutuveneellä syyllistyä ruorijuoppouteen?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vesiliikennejuopumuksesta, eli puhekielessä enemmän tunnetusta ruorijuoppoudesta, tuomitaan henkilö, joka ohjaa alusta tai muuten vastaa sen kulun turvallisuudesta alkoholin vaikutuksen alaisena. Vesiliikennejuopumuksen alkoholirajat ovat: veren alkoholipitoisuus ajon aikana, tai sen jälkeen, vähintään 1,0 promillea tai vähintään 0,44 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa.

Soutuvenettä, purjejollaa tai näihin rinnastettavaa vesikulkuneuvoa ei kuitenkaan pidetä aluksena, jonka kuljettamisesta alkoholin vaikutuksen alaisena olisi tuomittava vesiliikennejuopumuksesta. Laki ei siis kiellä soutuveneellä soutamista alkoholin vaikutuksen alaisena.

Vesiliikennejuopumuksessa kuten myös yleensä rattijuopumuksessa on edellytyksenä, että kyseessä on toisen henkilön turvallisuuden vaarantaminen. Vesiliikennejuopumuksesta ei voida tuomita, mikäli henkilö on veneellään esimerkiksi omassa lammessaan, eikä ketään toista henkilöä ole kyydissä tai kenellekään ei voida aiheuttaa vaaraa. Käytännössä tällaiset tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia, sillä lähestulkoon aina on mahdollisuus, että joku voi sattua vesialueilla paikalle. Vaikka mitään ei tapahtuisikaan, tuomita voidaan jo sen perusteella, että jotain olisi voinut sattua.

Vesiliikennejuopumuksesta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa