Minilex - Lakipuhelin

Autoa ei saa ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilö, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua alkoholin tai huumausaineen vaikutuksen alaisena syyllistyy rattijuopumukseen. Alkoholipitoisuuden ollessa veressä ajon aikana tai sen jälkeen vähintään 0,5 promillea tai vähintään 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, syyllistyy rattijuopumukseen. Myös henkilö, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua huumausaineiden vaikutuksen alaisena niin, että hänen verestään on ajon aikana tai sen jälkeen löydettävissä huumausaineen vaikuttavaa ainetta, syyllistyy rattijuopumukseen. Huumausaineen osalta rangaistavuus siis edellyttää, että huumausainetta on käytetty niin, että henkilöllä on veressään ajon aikana tai sen jälkeen käytetyn huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta.

Rattijuopumukseen ei kuitenkaan syyllisty sellainen henkilö, jolla mainittu aine tai aineenvaihduntatuote on peräisin lääkevalmisteesta, jota kuljettajalla on ollut oikeus käyttää. Rattijuopumukseen syyllistyy niin ikään se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua käytettyään muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia tai tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut. Rattijuopumuksesta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi (6) kuukaudeksi. Törkeästä rattijuopumuksesta tuomio sen sijaan on ankarampi, vähintään 60 päiväsakkoa tai vankeutta enintään kaksi (2) vuotta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]