Minilex - Lakipuhelin

Liikennerikoksen vanhentuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikennerikokset vanhentuvat rikosoikeudellisten vanhentumissääntöjen mukaan. Oikeus syyttää liikennerikoksesta vanhentuu riippuen liikennerikoksen tyypistä. Syyteaika lasketaan siitä päivästä, jona rikos on tehty. Jos syytettä ei nosteta rikoslaissa säädetyn ajan kuluessa, liikennerikos vanhenee, eikä siitä voi nostaa syytettä.

Rikoslain mukaan syyteoikeus vanhenee kahdessa vuodessa, jos ankarin rangaistus on vankeutta enintään yksi vuosi taikka kyseessä on sakko tai rikesakko. Näin ollen liikenneturvallisuuden rikkominen vanhenee kahdessa vuodessa, sillä siitä voi saada sakkoa tai vankeutta enintään kuusi kuukautta. Samoin vanhenee myös rattijuopumus, kulkuneuvon luovuttaminen päihtyneelle henkilölle, liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta sekä liikennepako ja liikenteen häirintä.

Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, törkeä rattijuopumus, vesiliikennejuopumus, ilmaliikennejuopumus ja junaliikennejuopumus vanhenevat viidessä vuodessa, sillä niistä voidaan rangaista enintään kahden vuoden vankeusrangaistuksella.

Syyteoikeus lakkaa vanhentumasta, kun liikennerikokseen syyllistyneelle annetaan sakkovaatimus, rikesakkomääräys tai liikennerikkomuksesta epäilylle annetaan rangaistusvaatimus tiedoksi. Liikennerikoksen vanhentuminen ei katkea, jos tällainen vaatimus peruutetaan tai jos sitä vastustetaan tai jos epäily peruuttaa suostumuksensa tällaiseen sakkomääräysmenettelyyn. Poliisi antaa tällaisen sakkovaatimuksen tai rangaistusvaatimuksen, tai se voidaan antaa myös syyttäjän pyynnöstä.

Syyteoikeuden vanhentumisaikaa voidaan jatkaa hakemuksesta yhdellä vuodella, jos rikoksen esitutkinta vie aikaa erityisten tutkintatoimenpiteiden vuoksi, joiden takia tutkinta jäisi kesken vanhentumisajan päättyessä tai jos esitutkinta rikoksesta on päästy aloittamaan poikkeuksellisen myöhään tai jos rikoksesta syytetty pakoilee eikä hänelle todennäköisesti saada annettua haastetta tiedoksi ennen kuin vanhentumisaika päättyy. Lisäksi vanhentumisaikaa voidaan jatkaa yhdellä vuodella, jos erittäin tärkeän yleisen edun toteutuminen tätä vaatii.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]