Minilex - Lakipuhelin

Liikennerikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaissa on säädetty rangaistavaksi useita liikennerikoksia. Lainsäädännön tavoitteena on erityisesti liikenteen turvallisuuden edistäminen sekä liikenteen sujuvuuden turvaaminen. Lain säännöksillä pyritään esimerkiksi ehkäisemään onnettomuuksia ja näin ollen suojaamaan liikenteeseen osallistuvien henkilöiden henkeä sekä terveyttä. Useissa rikossäännöksissä rangaistavuus syntyykin jo siitä, että toiminta on omiaan aiheuttamaan vaaraa.

Liikennerikoksia ovat ensinnäkin liikenneturvallisuuden vaarantamisrikokset, joita ovat liikenneturvallisuuden vaarantaminen sekä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Näissä rikoslajeissa kyse on siitä, että tienkäyttäjä tahallaan tai huolimattomuudella rikkoo tieliikennelakia taikka ajoneuvolakia tai näiden nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä. Rangaistavuuden edellytyksenä on se, että lain tai määräyksen rikkominen on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle. Käytännössä liikenneturvallisuuden vaarantaminen voi olla esimerkiksi ajoneuvon kuljettamista sallitun enimmäisnopeuden ylittäen.

Liikennerikoksia ovat myös liikennejuopumustapaukset. Laissa on säädetty rangaistavaksi rattijuopumus ja törkeä rattijuopumus. Näiden lisäksi erikseen säädetään vesiliikennejuopumuksesta, sekä ilma- ja junaliikennejuopumuksesta. Laissa on kriminalisoitu lisäksi liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla, sekä kulkuneuvon luovuttaminen juopuneelle henkilölle.

Liikenneturvallisuuden vaarantamisrikosten ja liikennejuopumusrikosten lisäksi rangaistavia liikennerikoksia ovat muun muassa kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, liikenteen häirintä sekä liikennepako tieliikenteessä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]