Minilex - Lakipuhelin

Ajokielto voidaan määrätä myös useista pienistä rikkomuksista, kuten matkapuhelimen käytöstä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ajokieltoa pidetään enemmänkin turvaamistoimenpiteenä kuin rikosoikeudellisena seuraamuksena. Tällä turvaamistoimenpiteellä estetään mahdollisia uusia rikoksia.

Ajokorttilain mukaan henkilölle, jolle on luovutettu ajokortti, on ajokorttilain mukaan ajo-oikeus. Ajo-oikeutta ei ole jos haltija on laitettu ajokieltoon tai väliaikaiseen ajokieltoon. Jos tästä kiellosta huolimatta henkilö kuljettaa ajoneuvoa, syyllistyy hän rikoslain mukaan kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Tästä voi tulla rangaistukseksi sakkoa tai enintään 6 kuukauden vankeusrangaistus.

Ajokiellosta säädetään ajokorttilaissa. Sen määrää poliisi ja tietyin edellytyksin myös rajavartiomies.  Ajokielto määrätään rattijuopumukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen syyllistyvälle henkilölle. Väliaikainen ajokielto voidaan määrätä myös törkeästä rattijuopumuksesta ja vaarallisten aineiden kuljetusrikoksesta. Edellytykset ajokiellolle ovat lisäksi se, että ajoneuvon haltija ei täytä enää ajokorttiluvan myöntämisen edellytyksiä tai haltija ei ole poliisin asettamassa määräajassa toimittanut vaadittua lääkärin –tai optikon todistusta taikka suorittanut hyväksytysti uutta kuljettajantutkintoa, ajokoetta tai ajonäytettä. Ajokieltoon määrätään myös jos hän on moottorikäyttöistä ajoneuvoa kuljettaessaan syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, joka osoittaa vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan tai käsittelemällä taikka ulkoisella apuvälineellä häirinnyt tieliikenteen sosiaalilainsäädännön noudattamisen valvontaan tarkoitettua laitetta siten, että se tuottaa virheellistä tietoa hänen ajo- ja lepoajoistaan. Ajokielto määrätään myös, jos hän on syyllistynyt kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta; tai jos hänet on ulkomailla tuomittu liikennejuopumuksesta moottorikäyttöisellä ajoneuvolla tai hän on siellä syyllistynyt tällaiseen tekoon.

Ajokiellon pituus on 1 kuukausi rattijuopumukseen ja vaarallisten aineiden kuljettamisrikokseen syyllistyneelle ja 3 kuukautta törkeämmissä rikoksissa eli törkeässä rattijuopumuksessa ja törkeässä liikenneturvallisuuden vaarantamisessa.

Uusintarikoksista ajokiellon kestoksi määrätään:

1) vähintään kuusi kuukautta, jos kuljettaja on viiden vuoden aikana syyllistynyt:

a) kahdesti rattijuopumukseen tai vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen;

b) rattijuopumukseen ja vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen; tai

c) rattijuopumukseen tai vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen ja lisäksi törkeään rattijuopumukseen tai törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen;

2) vähintään yksi vuosi, jos kuljettaja on viiden vuoden aikana syyllistynyt kahdesti tekoon, joka täyttää törkeän rattijuopumuksen tai törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen tunnusmerkistön.

Ajokiellon kesto on vähintään yksi kuukausi ja enintään kuusi kuukautta ulkomailla tapahtuneessa liikennejuopumuksessa.

Tulee kuitenkin huomata, että ajokielto voi olla voimassa enintään 5 vuotta.

Poliisin on määrättävä henkilö ajokieltoon, jos hän on kahden vuoden aikana syyllistynyt vähintään neljä kertaa tai vuoden aikana vähintään kolme kertaa seuraaviin rikoksiin:

  1. matkapuhelimen kielletty käyttö ajon aikana.
  2. liikennerikkomuksena rangaistava nopeusrajoituksen rikkominen moottorikäyttöisellä ajoneuvolla.
  3. tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkominen.
  4. liikenneturvallisuuden vaarantaminen.
  5. liikennepako tieliikenteessä.
  6. Ajoneuvolaissa tarkoitettu ajoneuvorikkomus.
  7. Liikennevalvontaa vaikeuttavien laitteiden kieltämisestä annetun lain (546/1998) 3 §:n 1 kohdassa tarkoitettu paljastinlaiterikkomus.
  8. Vaarallisen aineiden kuljetuksesta annetun laissan tarkoitettu vaarallisten aineiden kuljetusrikkomus. Näissä ajokiellon pituus vähintään 1 ja enintään 6 kuukautta.

Väliaikaiseen ajokieltoon poliisi voi määrätä ajo-oikeuden haltija,

  1. jos on todennäköisiä syitä epäillä ajo-oikeuden haltijan syyllistyneen rattijuopumukseen, törkeään rattijuopumukseen taikka vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen;
  2. jos on syytä epäillä ajo-oikeuden haltijan syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja teko osoittaa vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan tai rattijuopumukseen ajamalla huumaavien aineiden taikka huumaavien aineiden ja alkoholin vaikutuksen alaisena;
  3. jos on todennäköistä, että on olemassa edellytykset ajokiellon määräämiselle liikenneturvallisuuden vaarantamisen vuoksi, kulkuneuvon oikeudettoman kuljettamisen vuoksi, sen vuoksi, että henkilö on ulkomailla syyllistynyt liikennejuopumukseen moottorikäyttöisellä ajoneuvolla tai toistuvien rikkomusten perusteella (AKL 65 §);
  4. jos on ilmeistä, että ajo-oikeuden haltijan ajokyky on sairauden tai vian vuoksi tai muusta syystä siinä määrin heikentynyt, että siitä aiheutuu ajon jatkuessa olennaista vaaraa muulle liikenteelle, eikä terveydentilan selvittämistä liikennevalvonnan yhteydessä voida tästä syystä pitää yksinään riittävänä;
  5. henkilö on peruuttanut valvottua ajo-oikeutta koskevan pyyntönsä; taikka
  6. jos on syytä epäillä ajo-oikeuden haltijan ilman hyväksyttävää syytä rikkovan valvottuun ajo-oikeuteen sisältyvää rajoitusta tai laiminlyövän valvottuun ajo-oikeuteen kuuluvaa velvollisuuttaan taikka jos henkilö saattaa tai yrittää saattaa alkolukon toimintakyvyttömäksi.

Väliaikainen ajokielto jatkuu siihen saakka, kunnes tuomioistuin päättää ajokiellosta.

Ehdolliseen ajokieltoon poliisi voi määrätä ajo-oikeuden haltijan, jos ajo-oikeus on ammatin takia välttämätön tai jos siihen on muu erityisen painava syy eikä teosta ole aiheutunut vaaraa toisten turvallisuudelle. Jos rattijuopumukseen tai sen törkeään tekomuotoon syyllistyneelle määrätään ehdollinen ajokielto tulee hänen kuljettamassaan ajoneuvossa oltava alkolukko ajokiellon aikana. Alkolukolla tarkoitetaan moottoriajoneuvoon asennettavaa laitetta, joka kuljettajan hengitysilmasta mitattavan alkoholipitoisuuden perusteella estää ajoneuvon käynnistymisen.

Poliisin tulee myös määrätä koeaika ehdollisessa ajokiellossa. Se voi olla 1-3 vuotta.

Poliisin tulee viipymättä palauttaa ajokortti tai annettava uusi ajokortti ja ilmoitettava ajo-oikeuden jatkumisesta ajo-oikeuden haltijalle, jos:

  1. rattijuopumuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta, vaarallisten aineiden kuljetusrikoksesta  taikka törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, huumaantuneena ajamisesta tai huumaavien aineiden ja alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta (AKL 70 §:n 2 kohta) ei nosteta syytettä tai syyte hylätään tai jos teosta määrätään ehdollinen ajokielto
  2. edellytykset ajokiellon määrämiselle ovat olemassa, mutta ajokieltoa ei määrätä tai
  3. väliaikaista ajokieltoa ei pidetä voimassa siinä tapauksessa, että (ajo-oikeuden haltijan ajokyky on sairauden tai vian vuoksi tai muusta syystä siinä määrin heikentynyt, että siitä aiheutuu ajon jatkuessa olennaista vaaraa muulle liikenteelle, eikä terveydentilan selvittämistä 20 §:n 2 momentin mukaisesti voida tästä syystä pitää yksinään riittävänä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]