Minilex - Lakipuhelin

Rattijuopumuksen promilleraja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Moottorikäyttöisen ajoneuvon tai raitiovaunun kuljettaminen päihtyneenä on kielletty. Rattijuopumuksen promilleraja on määritelty rikoslaissa.

Rattijuopumuksesta on kyse, jos kuljettajan veren alkoholipitoisuus on ajon aikana tai sen jälkeen vähintään 0,5 promillea tai jos hänellä on vähintään 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Rattijuopumuksen promilleraja on siis 0,5 promillea. Jos veren alkoholipitoisuus on 0,5 promillea tai enemmän, syyllistyy ajoneuvon kuljettaja rattijuopumukseen.

Rattijuopumus saattaa olla törkeä, jos kuljettajan veren alkoholipitoisuus on ajon aikana tai sen jälkeen vähintään 1,2 promillea tai jos hänellä on vähintään 0,53 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Törkeän rattijuopumuksen promilleraja on siis 1,2 promillea. Jos veren alkoholipitoisuus on ajon aikana tai sen jälkeen 1,2 promillea tai enemmän, saatetaan ajoneuvon kuljettajan katsoa syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen.

Veren alkoholipitoisuuden ei tarvitse siis olla 0 promillea, jotta välttyisi rattijuopumussyytteeltä. Suositeltavaa kuitenkin on, että ajoneuvon kuljettaja ei ole nauttinut lainkaan alkoholia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]