Minilex - Lakipuhelin

Ajokortitta ajaminen voi olla liikennerikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikennerikoksista säädetään rikoslain liikennerikoksia käsittelevässä luvussa. Ajaminen ilman ajokorttia on säädetty rangaistavaksi laissa. Tällöin kyseessä on kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta.

Kulkuneuvon kuljettaminen ilman siihen liittyvää oikeutta on rangaistava teko. Lain mukaan se, joka kuljettaa, ohjailee tai ohjaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa ilman, että hänellä on tähän ajo-oikeus tai muu pätevyyden osoittava lupakirja, on tuomittava kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Tavallisimpien ajoneuvojen lisäksi säännöstä sovelletaan myös raitiovaunujen, junien, alusten sekä ilma-alusten kuljettamiseen ilman oikeutta. Erikseen lain säännöksessä säädetään siitä, että kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta tuomitaan myös henkilö, joka ilman vaadittavaa pätevyyttä ryhtyy junan, aluksen tai ilma-aluksen kulun turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavaan tehtävään.

Se, että ajoneuvon kuljettajalla ei ole oikeutta kyseiseen tehtävään, voi johtua siitä, ettei täällä ole ollut ajo-oikeutta ollenkaan. Ajo-oikeus on myös voitu menettää joko kokonaan tai määräajaksi.

Mikäli kuljettajalla on ajokortti, mutta se ei ole mukana ajon aikana, ei kyseessä ole kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta. Tällöin kyseessä on ajokortin mukana pitämistä koskevan velvoitteen rikkomus, josta voidaan rangaista rikesakolla liikennerikkomuksena. Rikoslain mukainen kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta tulee pääsääntöisesti täten kyseeseen vain tilanteissa, joissa kuljettajalla ei ole ajo-oikeutta ollenkaan, tai se on menetetty kokonaan tai määräajaksi.

Kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta voidaan tuomita joko sakkorangaistus tai vankeutta enintään kuudeksi (6) kuukaudeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]