Minilex - Lakipuhelin

Sanktio ruorijuopumuksesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ruori- eli vesiliikennejuopumus on rikoslaissa säädetty liikennerikos. Laissa puhutaan aluksesta ja sillä tarkoitetaan veteen tukeutuvaa ja vesillä liikkumiseen tarkoitettua kulkuvälinettä ja laitetta. Huomioitava on se, että mikäli kyseessä on ollut soutuvene tai siihen rinnastettava vesillä liikkuva kulkuneuvo, vesiliikennejuopumuksesta ei tule tuomituksi.

Sanktio vesiliikennejuopumuksesta on sakko tai enintään kahden vuoden vankeus ja rikoksesta tuomitaan henkilö, joka ohjaa alusta tai toimii aluksessa sen kulun turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavassa tehtävässä. Henkilön ei siis välttämättä tarvitse olla aluksen kuljettaja, sillä lain mukaan riittävää on, että henkilö toimii tehtävässä, joka vaikuttaa olennaisesti kulun turvallisuuteen. Tällainen henkilö voisi esimerkiksi olla aluksen kartanlukija.

Mikäli tällainen henkilö on nauttinut alkoholia siten, että veren alkoholipitoisuus tehtävän, eli aluksen kuljettamisen tai kulun turvallisuuteen liittyvän toimen, aikana tai sen jälkeen on vähintään 1,0 promillea, tai hänellä on vähintään 0,44 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, tai hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut, hänet voidaan tuomita vesiliikennejuopumuksesta. Samoin tuomitaan tällainen henkilö, mikäli hän on käyttänyt muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia tai alkoholin ja tällaisen aineen sekoitusta, ja hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut. Lisäksi olosuhteiden on oltava sellaiset, että teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle. Erityisen huomionarvoista vesiliikennejuopumuksessa on se, ettei 1,0 promillen raja veren alkoholipitoisuudessa ole edellytys tuomitsemiselle, vaan se, että henkilön kyky suorittaa tehtävää on huonontunut, riittää.

Vesiliikennejuopumuksen raja on alempi, mikäli henkilö toimii tehtävässään ammattimielessä. Veren alkoholipitoisuuden raja on tuolloin 0,5 promillea tai 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]