Minilex - Lakipuhelin

Liikenneturvallisuuden vaarantamiseen voi syyllistyä jokainen tienkäyttäjä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikenneoikeus määrittää mikä liikenteessä on sallittua ja mikä kiellettyä. Liikennerikosoikeudella suojataan henkeä, terveyttä ja omaisuutta. Liikenteessä jokaisen on voitava luottaa toisten käyttäytymiseen eli luottamuksensuojan tulee täyttyä.

Se, joka tienkäyttäjänä tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo tieliikennelakia tai ajoneuvolakia taikka niiden nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä tavalla, joka on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle, on tuomittava liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Jos aiheutetaan vain vähäinen vaara ei pykälää sovelleta, mutta silloin voi tulla kysymykseen liikennerikkomus.

Liikenneturvallisuuden vaarantamiseen voi syyllistyä jokainen tienkäyttäjä. Tieliikennelain mukaiseksi tienkäyttäjäksi katsotaan jokainen, joka on tiellä taikka ajoneuvossa tai raitiovaunussa. Eli tätä sovelletaan niin kuljettajiin, matkustajiin kuin myös jalankulkijoihin. Tätä on kuitenkin rajattu sillä tavalla, että jalankulkija syyllistyy tähän vain, jos hänen menettelynsä on ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle.

Rangaistavuudessa koskien liikennerikoksia ei edellytetä konkreettisen vaaran syntymistä, kuten onnettomuutta tai vahinkoa, mutta liikennesääntöjä tai huolellisuusvelvoitetta tulee rikkoa tavalla, joka on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle.  

Tekijä toimii huolimattomasti, jos hän rikkoo olosuhteiden edellyttämää ja häneltä vaadittavaa huolellisuusvelvollisuutta, vaikka hän olisi sitä kyennyt noudattamaan. Liikenneturvallisuuden vaarantaminen on rangaistavaa tuottamuksellisena.

Liikennerikoksissa tulee kuitenkin ottaa huomioon olosuhteet  ja arvioida tilannetta tapauskohtaisesti.

Vaaran tai seurauksen on oltava ennalta-arvattavissa eli odottamattomat ja yllätykselliset, sääntöjen vastaiset tilanteet jäävät huolellisuusvelvollisuuden ulkopuolelle. Esim. kun polkypyöräilijällä on nopeampi vauhti kuin jalankulkijalla ja jalankulkijan toimet saattavat olla yllätyksellisiä ei seuraus ollut ennalta-arvaamaton polkupyöräilijälle, kun tilanteessa jalankulkija astui pyörätielle ja polkupyöräilijä törmäsi jalankulkijaan.

Eritystä varovaisuutta tulee noudattaa lähestyttäessä lapsia.

Liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tuomitaan myös se, joka 1 momentissa tarkoitetulla tavalla

  1. ollessaan vastuussa aluksen ohjailusta tai aluksen kulun turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavassa tehtävässä rikkoo vesiliikennelakia (463/1996) tai sen nojalla annettuja taikka alusten yhteentörmäämisen ehkäisemisestä merellä, sisäisillä kulkuvesillä tai kanavassa annettuja säännöksiä tai määräyksiä,
  2. ohjatessaan ilma-alusta tai toimiessaan sen miehistön jäsenenä tai muussa lentoturvallisuustehtävässä tai muulla tavoin rikkoo ilmailulakia (281/1995) tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä, tai
  3. kuljettaessaan junaa tai toimiessaan muussa junaturvallisuuteen olennaisesti vaikuttavassa tehtävässä rikkoo junaturvallisuutta koskevia määräyksiä.

2 momentti koskee vesiliikennettä merellä ja sisäisillä kulkuvesillä. Säännös koskee vain sellaisia tehtäviä, jotka vaikuttavat olennaisesti aluksen kulun turvallisuuteen. Tämä koskee siis kansi –että konemiehistöä ei esim. matkustaja-aluksen tarjoilijaa tai matkustajaa tai aluksen ulkopuolella tapahtuvaa ohjailua kuten laituriin kiinnittymistä.

Myös vesiliikennelain 5 §:ssa säädetty yleinen huolellisuus –ja varovaisuusvelvollisuuden rikkominen olisi liikenneturvallisuuden vaarantamista, jos siitä aiheutuu vaaraa toisten turvallisuudelle. Tällaisia aluksia olisivat moottoriveneet, purje-ja soutuveneet, purjelaudat, ilmatyynyalukset sekä vesitasolentokoneet.

Säännöstä sovelletaan myös ilmaliikenteeseen. Ilma-aluksen ohjaajia voivat olla perämies, lentoemäntä, lennonjohtaja tai hänen apulaisensa eli he voivat toimia joko ilma-aluksessa tai lennonjohdossa. Myös mekaanikot luetaan säännöksen piiriin. Ilmaliikenteen turvallisuuteen saattaa olennaisesti vaikuttaa myös noudattamatta jättävät matkustajat samoin kuin henkilöt, jotka valmistavat, välittävät tai myyvät ilma-alukseen varaosia tietoisina siitä, että osat eivät täytä niiltä vaadittuja laatu- ja suoritusarvoja.

Rautatieliikenteessä huolellisuusvelvoiute ulottuu kuljettamisen lisäksi junaliikenteen turvallisuuteen vaikuttaviin tehtäviin. Tällaisia ovat mm. junasuorittajan työ liikennepaikalla tai liikenteenohjauskeskuksessa sekä erilaiset vaihdeja asetinlaitemiehen tehtävät, joissa tehtäviin kuuluu junien kulkuteiden turvaaminen (vaihteiden kääntäminen ja opastimien asettaminen sekä turvallisten kulkureittien varmistaminen). Niin ikään vaihtotyötehtävät sekä tehtävät, joissa asennetaan tai korjataan junan kulkua välittömästi ohjaavia laitteita kuten esimerkiksi valo-opastimia, kuuluvat tämän käsitteen piiriin.

Junaksi luetaan matkustaja- tai tavaravaunoista taikka näiden molempien yhdistelmästä ja veturista muodostettu kokonaisuus myös veturi tai sitä vastaava vetoyksikkö yksinkin. Metrojuna on säännöksen tarkoittama juna. Säännöstä sovelletaan myös huolto- ja korjaustöissä sekä ratatöissä käytettäviin, kiskoilla liikkuviin rakennus- ja työkoneisiin. Resiinaa ei lueta junaksi.

Junaturvallisuutta koskevien sääntöjen rikkominen on rangaistavaa niin valtion rataverkolla kuin myös yksityisraiteilla. Vähäiset yksityiset rautatiet jäävät lain ulkopuolelle.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]