Minilex - Lakipuhelin

Junaliikennejuopumus on raiteilla tapahtuva rattijuopumus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Junaliikennejuopumuksesta tuomitaan henkilö, joka kuljettaa junaa tai toimii muussa junaturvallisuuteen olennaisesti vaikuttavassa tehtävässä alkoholin vaikutuksen alaisena. Junalla tarkoitetaan veturia tai veturin ja vaunujen muodostamaa kokonaisuutta sekä muuta konevoimalla kulkevaa raidekulkuneuvoa, kuten metroa, lukuun ottamatta raitiovaunua. Raitiovaunun kuljettaja voidaan tuomita alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta rattijuopumussäännöksen nojalla. Junaliikennejuopumuksesta voidaan tuomita myös, kun henkilön kyky tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut alkoholin nauttimisen seurauksena tai kun henkilö kuljettaa junaa tai toimii muussa junaturvallisuuteen olennaisesti vaikuttavassa tehtävässä käytettyään huumausainetta niin, että hänen veressään on tehtävän aikana tai sen jälkeen käytetyn huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta.

Henkilö, jolla on sanotulla tavalla huumausainetta elimistössään, ei kuitenkaan syyllisty junaliikennejuopumukseen, jos mainittu aine tai aineenvaihduntatuote on peräisin lääkevalmisteesta, jota tehtävää suorittavalla on ollut oikeus käyttää. Junaliikennejuopumuksesta tuomitaan niin ikään se, joka toimii yllä mainituissa tehtävissä käytettyään muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia tai tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut. Junaturvallisuuteen olennaisesti vaikuttavalla tehtävällä tarkoitetaan tässä sellaista tehtävää, jossa virheellinen menettely tai laiminlyönti voi vaarantaa junaliikenteen turvallisuutta, mukaan lukien ratapihalla tai teollisuusraiteilla tapahtuva vaunujen liikuttaminen järjestely- ja vaihtotyössä.

Junaliikennejuopumuksen alkoholirajat ovat samat kuin yleisen rattijuopumuksenkin. Alkoholipitoisuuden ollessa veressä tehtävän aikana tai sen jälkeen vähintään 0,5 promillea tai vähintään 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, tuomitaan junaliikennejuopumuksesta.

Junaliikennejuopumuksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi (2) vuodeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]