- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Moottorikäyttöisen ajoneuvon tai raitiovaunun kuljettaminen päihtyneenä on kiellettyä. Alkoholia tai muuta päihdyttävää ainetta nauttinut on liikenteessä vaaraksi itselleen ja muille. Rikoslaissa on säädetty tarkat rajat siitä, milloin on kyse rangaistavasta rattijuopumuksesta. Kyse voi olla myös törkeästä rattijuopumuksesta.
Rattijuopumukseen voi syyllistyä alkoholin vaikutuksen alaisena, huumausaineiden vaikutuksen alaisena tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena, kun kuljettajan kyky ajoneuvon kuljettamiseen on huonontunut. Alkoholin kohdalla on määritetty tarkka raja-arvo, milloin rangaistavaan rattijuopumukseen on syyllistytty. Huumausaineiden kohdalla noudatetaan nollatoleranssia.
Alkoholin kohdalla on määritetty tarkka raja siitä, milloin kyse on rattijuopumuksesta. Kun kuljettajan veren alkoholipitoisuus ajon aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea tai 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, kyse on rangaistavasta rattijuopumuksesta. Rangaistavuuden rajana on veren tai uloshengitysilman alkoholipitoisuus ajon aikana tai sen jälkeen. Jos edellä mainittu raja ei ylity, ei kyse ole rattijuopumuksesta.
Huumausaineiden kohdalla raja on tiukempi kuin alkoholin kohdalla. Kuljettaja syyllistyy rattijuopumukseen, jos hän kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua käytettyään huumausainetta niin, että hänen veressään ajon aikana tai sen jälkeen on käytetyn huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta. Huumausaineiden kohdalla noudatetaan nollatoleranssia: jos verestä löytyy pienikin määrä huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta, on kyse rangaistavasta rattijuopumuksesta.
Rattijuopumukseen syyllistyy myös se, joka kuljettaa edellä mainittua ajoneuvoa käytettyään muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia tai tällaista ainetta ja alkoholia siten, että hänen kykynsä kuljettaa ajoneuvoa on huonontunut. Jos kuljettajan ajokyky on huonontunut aineiden käytön johdosta, on kyse rattijuopumuksesta, vaikka alkoholin promilleraja ei ylittyisikään. Mitään tarkkaa rajaa ei ole, vaan merkitystä on sillä, onko kuljettajan ajokyky huonontunut vai ei.
Törkeän rattijuopumuksen raja on korkeampi kuin rattijuopumuksen. Törkeään rattijuopumukseen voi syyllistyä kuljettaja, jonka veren alkoholipitoisuus on vähintään 1,2 promillea tai hänellä on vähintään 0,53 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Kuljettaja voidaan kuitenkin tuomita törkeästä rattijuopumuksesta, vaikka kyseinen raja ei ylittyisikään, jos hänen ajokykynsä on tuntuvasti huonontunut.
Törkeään rattijuopumukseen syyllistyy myös se, joka on käyttänyt muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia tai tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on tuntuvasti huonontunut. Kyse on esimerkiksi tilanteesta, jossa kuljettaja on nauttinut alkoholia ja kolmiolääkkeitä siten, että hänen ajokykynsä on huonontunut tuntuvasti, mutta kuitenkin niin, ettei 1,2 promillen raja ylity.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.