Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja törkeä rattijuopumus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

 

Moottorikäyttöisen ajoneuvon tai raitiovaunun kuljettaminen päihtyneenä on kiellettyä. Alkoholia tai muuta päihdyttävää ainetta nauttinut on liikenteessä vaaraksi itselleen ja muille. Rattijuopumusta koskevan kriminalisoinnin tarkoituksena on turvata liikenneturvallisuutta rangaistuksen pelotevaikutuksen ja moraalia luovan vaikutuksen avulla. Rattijuopumus on Suomessa hyvin yleinen rikos. Rikoslaissa säädetään rattijuopumus ja sen törkeä tekomuoto rangaistavaksi teoksi.

Rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen voi syyllistyä alkoholin vaikutuksen käytön alaisena, huumausaineiden vaikutuksen alaisena tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena, kun kuljettajan kyky ajoneuvon kuljettamiseen on huonontunut. Alkoholin kohdalla on määritetty tarkka raja-arvo, milloin rangaistavaan rattijuopumukseen on syyllistytty.

Milloin rattijuopumus on törkeä?

Rattijuopumus on törkeä, jos rikoksentekijän veren alkoholipitoisuus on vähintään 1,2 promillea tai hänellä on vähintään 0,53 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa ajon aikana tai sen jälkeen. Lievemmässä rattijuopumuksessa raja on 0,5 promillea tai 0,22 milligrammaa. Vaihtoehtoinen edellytys on se, että kuljettajan kyky virheettömiin ajosuorituksiin on tuntuvasti huonontunut, jos veren alkoholipitoisuutta ei saada selvitettyä. Törkeästä rattijuopumuksesta voidaan kuitenkin tuomita myös silloin, kun veren alkoholipitoisuus jää alle törkeän rattijuopumuksen rajan, jos kuljettajan ajokyky on tuntuvasti huonontunut.

Rattijuopumusrikoksissa tuomitseminen edellyttää, että alkoholia on nautittu ennen ajoa siten, että langettava humalataso ylittyy ajon aikana tai sen jälkeen. Riittävää on, että raja ylittyy vasta ajon päättymisen jälkeen. Jos ajosta on kulunut pitempi aika ja veren alkoholipitoisuus on laskenut alle rangaistavan tason ennen mittaamista, voidaan ajoaikainen alkoholipitoisuus määrittää niin sanotun takaisinlaskennan avulla.

Törkeään rattijuopumukseen syyllistyy myös se, joka on käyttänyt muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia tai tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on tuntuvasti huonontunut. Kyseeseen tulevat siten esimerkiksi huumausaineet, liuottimet, kielletyt lääkkeet ja kolmiolääkkeet alkoholin yhteisvaikutuksen kanssa. Edellytyksenä on, että kuljettajan kyky ajon vaatimiin suorituksiin on tuntuvasti huonontunut. Lievemmässä rattijuopumuksessa riittää, että ajokyky on huonontunut.

Teko-olosuhteiden tulee olla sellaiset, että liikennejuopumus on ollut omiaan vaarantamaan toisten turvallisuutta, jotta kyse voi olla törkeästä rattijuopumuksesta. Vaadittavaa ei ole, että konkreettista vaaratilannetta olisi aiheutunut ajon aikana, vaan riittää, että sille on mahdollisuus. Suljetulla pihatiellä 1,5 promillen humalatilassa ajava henkilö ei syyllisty törkeään rattijuopumukseen, vaan lievempään rattijuopumukseen. Yleisellä tiellä vastaavassa humalatilassa ajava henkilö syyllistyy törkeään rattijuopumukseen. Myös kulkuneuvon laatuun ja ajonopeuteen tulee kiinnittää huomiota. Eri tavalla tulee arvioida tilanteita, joissa rikos on tehty mopoautolla tai kuorma-autolla.

Rangaistusseuraamus

Törkeästä rattijuopumuksesta voidaan määrätä sakko- tai vankeusrangaistus. Vähimmäisrangaistus on 60 päiväsakkoa, minkä tosiasiallinen suuruus riippuu siten rikoksentekijän tuloista. Enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta, joka voidaan tuomita ehdollisena tai ehdottomana. Yleensä ensikertalainen selviää ehdollisella vankeusrangaistuksella, jollei ole poikkeuksellisia syitä tuomita ehdotonta vankeutta.

Lisäksi rattijuopumukseen syyllistynyt voidaan tuomita menettämään rikoksentekoväline, eli autonsa, valtiolle. Rattijuopumukseen syyllistynyt voi lisäksi menettää ajo-oikeutensa määräaikaisesti.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Törkeä rattijuopumus on liikennejuopumuksen ”perusmuoto”. Tilastojen mukaan suurin osa rattijuopumuksista ylittää törkeän rattijuopumuksen rajan.
  • Törkeä rattijuopumus on rangaistava ainoastaan tahallisena tekona

Varoitukset

  • Rattijuopumukseen syyllistyneelle voi koitua ammattinsa tai virkansa puolesta myös muita kuin rikosoikeudellisia seuraamuksia
  • Vesi- ja ilmaliikennejuopumuksesta säädetään erikseen

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]