Minilex - Lakipuhelin

Tinkimisen mahdollisuus julkisissa hankinnoissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tinkiminen eli tarjouksen parantaminen on vakiintuneesti katsottu kielletyksi julkisissa hankinnoissa. Hintatinkiminen voi esimerkiksi kytkeytyä hankinnan keskeyttämisen yhteyteen, jossa hankintayksikkö tavalla tai toisella pyrkii saamaan hankinnan hintaa alaspäin. Tämä on luonnollisesti kiellettyä, sillä hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Hintatinkiminen ei ole katsottu olevan tällainen syy keskeyttää hankintamenetelly. Myös oikeuskäytännössä on suhtauduttu kielteisesti tinkimisen mahdollisuuteen. Esimerkiksi menettely, jossa hankintaa ei keskeytetä ja jossa pyydetään uusia tarjouksia ilman, että hankintayksikkö tekee uutta hankintailmoitusta, on pidetty kiellettynä. Tällöin olisi suuri vaara, että syntyisi kiellettyä hintatinkimistä sekä osapuolten syrjimistä.

Kiellettyä tinkimistä voisi olla myös tilanne, jossa hankintayksikkö alkuperäiset tarjoukset saatuaan ilmoittaa, että hankittava määrä onkin suurempi, ja joku tarjoajista ilmoittaa tämän jälkeen, että muutos ei vaikuta sen tarjoamaan hintaan. Eri asia on, jos tarjoajat voivat antaa edullisemman tarjouksen lisääntyneestä määrästä johtuvien paljousalennusten vuoksi. Hankintayksikön arvioinnin tulee olla tasapuolista ja se ei tietenkään saa syyllistyä kiellettyyn tinkimiseen. Tinkimisen ei tarvitse olla aktiivista, vaan sekin riittää, että hankintayksikkö passiivisesti hyväksyy tarjoajien tinkimistoimet. Tällainen tilanne voi nousta esiin esimerkiksi silloin, kun hankintayksikkö ryhtyy lisäneuvotteluihin muutaman tarjoajan kanssa, jonka aikana tarjoajat parantavat mahdollisuuksiaan voittaa tarjouskilpailu alentamalla omia tarjouksiaan ja hankintayksikkö hyväksyy tällaisen menettelyn.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]