- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kilpailuperiaate ja taloudellisuus ovat niitä keskeisiä periaatteita avoimuus-, suhteellisuus- ja tasapuolisuusperiaateiden ohella, jotka ohjaavat hankintayksikköjä toiminnassaan ja joita silmällä pitäen hankintalainsäädäntömme on yleensäkin ottaen tehty.
Taloudellisuusperiaate liittyy läheisesti julkisten varojen tehokkaaseen käyttöön. Hankintayksikkö ei voi valita täysin vapaasti tarjousten joukosta mieluisinta, vaan sen on valintaa tehdessään pidettävä mielessä taloudellisuusperiaate. Toisin sanoen hankinta on tehtävä mahdollisimman edullisesti: joko hinnaltaan halvin tai kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous on hyväksyttävä. "Mahdollisimman edullisesti" ei siis välttämättä tarkoita hinnaltaan halvimman tarjouksen hyväksymistä, vaan hinta-laatu -suhteella on hyvin usein suuri merkitys tarjouksia vertailtaessa.
Kilpailuperiaate tarkoittaa taasen sitä, että hankintayksikön on pääsääntöisesti kilpailutettava hankintansa. Kilpailuperiaate liittyy läheisesti taloudellisuuden vaatimukseen, sillä yleensä tarjoajien välisen kilpailun seurauksena myös hankinnan hinta asettuu huomattavasti matalemmalle kuin verrattaessa tilanteeseen, jossa kilpailutusta ei järjestettäisi ollenkaan. Kilpailutuksen seurauksena hankintaan siis kuluu vähemmän julkisia varoja. Vain poikkeuksellisesti hankinnasta ei tarvitse järjestää tarjouskilpailua. Esimerkiksi, jos hankinta on ehdottoman välttämätön ja määrääaikoja ei voida noudattaa (luonnonilmiön aiheuttamat vahingot), voi hankintayksikkö tällöin tehdä hankinnan ilman tarjouskilpailua (kyseessä on siis suorahankinta).
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.