Minilex - Lakipuhelin

Kilpailuperiaate ja taloudellisuus

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Kilpailuperiaate ja taloudellisuus ovat niitä keskeisiä periaatteita avoimuus-, suhteellisuus- ja tasapuolisuusperiaateiden ohella, jotka ohjaavat hankintayksikköjä toiminnassaan ja joita silmällä pitäen hankintalainsäädäntömme on yleensäkin ottaen tehty.

Taloudellisuusperiaate liittyy läheisesti julkisten varojen tehokkaaseen käyttöön. Hankintayksikkö ei voi valita täysin vapaasti tarjousten joukosta mieluisinta, vaan sen on valintaa tehdessään pidettävä mielessä taloudellisuusperiaate. Toisin sanoen hankinta on tehtävä mahdollisimman edullisesti: joko hinnaltaan halvin tai kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous on hyväksyttävä. "Mahdollisimman edullisesti" ei siis välttämättä tarkoita hinnaltaan halvimman tarjouksen hyväksymistä, vaan hinta-laatu -suhteella on hyvin usein suuri merkitys tarjouksia vertailtaessa. 

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Kilpailuperiaate tarkoittaa taasen sitä, että hankintayksikön on pääsääntöisesti kilpailutettava hankintansa. Kilpailuperiaate liittyy läheisesti taloudellisuuden vaatimukseen, sillä yleensä tarjoajien välisen kilpailun seurauksena myös hankinnan hinta asettuu huomattavasti matalemmalle kuin verrattaessa tilanteeseen, jossa kilpailutusta ei järjestettäisi ollenkaan. Kilpailutuksen seurauksena hankintaan siis kuluu vähemmän julkisia varoja. Vain poikkeuksellisesti hankinnasta ei tarvitse järjestää tarjouskilpailua. Esimerkiksi, jos hankinta on ehdottoman välttämätön ja määrääaikoja ei voida noudattaa (luonnonilmiön aiheuttamat vahingot), voi hankintayksikkö tällöin tehdä hankinnan ilman tarjouskilpailua (kyseessä on siis suorahankinta).

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa