Minilex - Lakipuhelin

Testamentin tiedoksianto ulkomaille

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin tiedoksianto on tärkeää, koska perillisten moiteaika alkaa kulua vasta tiedoksisaamisesta. Testamentti on annettava tiedoksi testamentin tekijän perillisille, ja tiedoksiannosta vastaa testamentin saaja. Lain mukaan tiedoksianto on tehtävä haastemiehen välityksellä tai muutoin todistettavasti, ja perillisille on annettava samalla oikeaksi todistettu jäljennös testamentista. Jos testamentilla on useita saajia, riittää, että yksi heistä tekee tiedoksiannon. Jos testamentin tekijällä ei ole lainkaan perillisiä, testamentti annetaan tiedoksi valtiokonttorille. 

Testamentti on annettava tiedoksi siitä huolimatta, että perillinen asuu ulkomailla. Jos perillisen asuinpaikka on tiedossa ja hän ei välttele tiedoksiantoa, tiedoksiannon voi yksinkertaisimmillaan hoitaa niin, että perillinen ja kaksi esteetöntä todistajaa allekirjoittavat tiedoksiantolomakkeen.

Jos perillinen välttelee tiedoksiantoa, tiedoksiantoon tarvitaan haastemiestä. Suomalaisten haastemiesten toimivalta ei kuitenkaan ulotu Suomen rajojen ulkopuolelle, joten Suomen viranomaiset tarvitsevat tällöin virka-apua ulkomaisilta viranomaisilta. Testamenttien tiedoksiannosta ulkomaille huolehtivat Suomessa käräjäoikeudet. Pyynnön tiedoksiannosta voi esittää mille tahansa käräjäoikeudelle. Asiakirjan tiedoksianto ulkomaille maksaa 80 euroa, mutta maksua ei peritä silloin, kun tuomioistuin huolehtii tiedoksiannosta. Tiedoksiannosta voi kuitenkin tulla muitakin kustannuksia: esimerkiksi ulkomaiset viranomaiset saattavat laskuttaa tiedoksiannosta erikseen.

Testamentin saajan ei kuitenkaan ole pakko tehdä tiedoksiantoa suomalaisen käräjäoikeuden kautta, vaan myös muut keinot ovat sallittuja. Tiedoksiantopyynnön voi esimerkiksi tehdä myös suoraan toisen valtion viranomaisille, mutta tällöin on huomioitava vieraan valtion lainsäädäntö sekä tiedoksiantoa sääntelevät kansainväliset sopimukset.

On myös mahdollista, että ulkomailla asuvan perillisen olinpaikasta ei ole lainkaan tietoa. Tällöin tuomioistuin määrää perilliselle edunvalvojan tiedoksiantoa varten.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]