Minilex - Lakipuhelin

Testamentin tiedoksianto ulkomaille

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin tiedoksianto on tärkeää, koska perillisten moiteaika alkaa kulua vasta tiedoksisaamisesta. Testamentti on annettava tiedoksi testamentin tekijän perillisille, ja tiedoksiannosta vastaa testamentin saaja. Lain mukaan tiedoksianto on tehtävä haastemiehen välityksellä tai muutoin todistettavasti, ja perillisille on annettava samalla oikeaksi todistettu jäljennös testamentista. Jos testamentilla on useita saajia, riittää, että yksi heistä tekee tiedoksiannon. Jos testamentin tekijällä ei ole lainkaan perillisiä, testamentti annetaan tiedoksi valtiokonttorille. 

Testamentti on annettava tiedoksi siitä huolimatta, että perillinen asuu ulkomailla. Jos perillisen asuinpaikka on tiedossa ja hän ei välttele tiedoksiantoa, tiedoksiannon voi yksinkertaisimmillaan hoitaa niin, että perillinen ja kaksi esteetöntä todistajaa allekirjoittavat tiedoksiantolomakkeen.

Jos perillinen välttelee tiedoksiantoa, tiedoksiantoon tarvitaan haastemiestä. Suomalaisten haastemiesten toimivalta ei kuitenkaan ulotu Suomen rajojen ulkopuolelle, joten Suomen viranomaiset tarvitsevat tällöin virka-apua ulkomaisilta viranomaisilta. Testamenttien tiedoksiannosta ulkomaille huolehtivat Suomessa käräjäoikeudet. Pyynnön tiedoksiannosta voi esittää mille tahansa käräjäoikeudelle. Testamentin toimittamisesta ulkomaille tiedoksi annettavaksi peritään 70 euron maksu. Tiedoksiannosta voi kuitenkin tulla muitakin kustannuksia: esimerkiksi ulkomaiset viranomaiset saattavat laskuttaa tiedoksiannosta erikseen.

Testamentin saajan ei kuitenkaan ole pakko tehdä tiedoksiantoa suomalaisen käräjäoikeuden kautta, vaan myös muut keinot ovat sallittuja. Tiedoksiantopyynnön voi esimerkiksi tehdä myös suoraan toisen valtion viranomaisille, mutta tällöin on huomioitava vieraan valtion lainsäädäntö sekä tiedoksiantoa sääntelevät kansainväliset sopimukset.

On myös mahdollista, että ulkomailla asuvan perillisen olinpaikasta ei ole lainkaan tietoa. Tällöin tuomioistuin määrää perilliselle edunvalvojan tiedoksiantoa varten.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 7 - 23 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa