- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kun testamentin tekijä on kuollut, testamentin saajan tulee antaa testamentti perilliselle tiedoksi, jotta testamentin määräykset voisivat tulla lainvoimaisiksi. Tiedoksiantaminen voi tapahtua joko haastemiehen välityksellä tai muulla todistettavalla tavalla. Perillisille on samalla annettava oikeaksi todistettu jäljennös testamentista. Kun on kyse suullisesta testamentista, perillisille annetaan oikeaksi todistettu jäljennös testamentin todistajien kuulusteluun liittyvästä tuomioistuimen pöytäkirjasta tai vastaava kirjallinen selvitys testamentin sisällöstä.
Jos testamentin saajia on useita, on yhden heistä toimittama tiedoksianto pätevä myös muiden osalta. Testamentti on annettava jokaiselle perilliselle erikseen tiedoksi. Jos testamentin tekijältä jäi rintaperillisiä, testamentti on annettava tiedoksi vain heille. Tällöin sitä ei tarvitse antaa leskelle tiedoksi, koska leski ei ole perillisasemassa. Mikäli rintaperillisiä ei ole, leski on perillisasemassa, ja testamentti tulee antaa hänelle tiedoksi. Tällöin se tulee antaa tiedoksi myös testamentin tekijän toisen parenteelin perillisille. Toisen parenteelin perillisiä ovat vanhemmat, sisarukset sekä sisarusten jälkeläiset. Tieto annetaan niille toisen parenteelin perillisille, joilla on tiedoksi antamisen hetkellä lähinnä oikeus periä testamentin tekijä. Mikäli testamentin tekijällä ei ole lainkaan perillisiä, testamentti annetaan tiedoksi valtiokonttorille.
Testamentin todisteellisesta tiedoksisaannista alkaa kulua moitekanteen nostamisen määräaika. Sen on kuusi kuukautta tiedoksisaannista. Tänä aikana perilliset voivat moittia testamenttia, jos he epäilevät sen olevan jollakin laissa säädetyllä perusteella pätemätön (ks. artikkeli Testamentin moite).
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.