Minilex - Lakipuhelin

Testamentin tiedoksianto ja hyväksyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin hyväksyminen tarkoittaa sitä, että perillinen antaa testamentinsaajalle kirjallisen ilmoituksensa siitä, että hän ei vastusta testamenttia. Perinnönsaajan kannalta se merkitsee sitä, että testamentti saa lainvoiman ja se voidaan panna täytäntöön. Testamentin hyväksymisellä on näin ollen perinnönjakoa nopeuttava vaikutus, sillä se mahdollistaa testamentin täytäntöönpanon jo ennen 6 kuukauden määräajan kulumista umpeen. Käytännössä testamentin hyväksyminen tarkoittaa usein sitä, että perillinen suostuu luopumaan oikeudestaan perintöön. Testamentin hyväksyminen on kuitenkin mahdollista myös siten, että perillinen pidättää itsellään oikeuden oman lakiosansa vaatimiseen.

Testamentinsaaja antaa testamentin tiedoksiannon perillisille, joilla lain mukaan olisi ilman testamenttia oikeus perintöön. Lain mukaista osuutta perintöön kutsutaan perinnön lakiosaksi. Koska testamentilla poiketaan lain mukaisesta perimisjärjestelmästä, on oikeudenmukaista antaa lakiosaperillisille mahdollisuus ottaa kantaa testamentin oikeellisuuteen. Tämän takia testamentin täytäntöönpaneminen edellyttää sitä, että kaikille perillisille annetaan tieto testamentista.

Tiedoksiannon jälkeen perillisillä on kolme mahdollisuutta.

1. Moittia testamenttia, jolloin osa testamentista voidaan edellytysten täyttyessä julistaa pätemättömäksi,

2. Pysyä passiivisena, jolloin testamentinsaaja joutuu odottamaan 6 kuukauden määräajan, minkä jälkeen testamentti saa lainvoiman ja se voidaan panna täytäntöön, tai

3. Hyväksyä testamentti, jolloin testamentti voidaan panna täytäntöön jo ennen 6 kuukauden määräaikaa.

Testamentin tiedoksiannosta alkaa siis kulua 6 kuukauden määräaika, jonka aikana perillisillä on mahdollisuus ottaa kantaa perittävän tekemään testamenttiin. Jos perillisten mielestä testamentti on virheellinen tai ei vastaa perittävän todellista tahtoa, he voivat nostaa omaa perintöosuuttaan koskevan moitekanteen tuomioistuimessa. Moitekanteen nostaminen edellyttää sitä, että testamenttiin liittyy lain mukainen pätemättömyysperuste, johon perillinen vetoaa.

Jos moitekanteen jättää nostamatta kuuden kuukauden sisällä ja testamentti saa lainvoiman, ei testamenttia voi enää tämän jälkeen moittia, vaikka pätemättömyysperuste olisi ollutkin olemassa. Passiivisena pysymisellä onkin sama vaikutus testamentin lainvoiman syntymiseen kuin testamentin hyväksymisellä.

Testamentin hyväksymisellä on siis testamentinsaajan kannalta positiivisia vaikutuksia. Jos perillinen hyväksyy testamentin, on testamentti mahdollista panna täytäntöön jo ennen kuuden kuukauden määräajan umpeutumista. Hyväksymällä testamentin perillinen luopuu oikeudestaan nostaa testamenttia koskeva moitekanne, ja testamentti saa lainvoiman.

 

Hyväksynnän toimittaminen perittävän kuoleman jälkeen

Kun testamentin tiedoksianto on toimitettu perilliselle, on perillisen tutustuttava testamenttiin ja päätettävä, suostuuko hän hyväksymään sen. Hyväksyminen suoritetaan antamalla kirjallinen ilmoitus testamentinsaajalle 6 kuukauden kuluessa tiedoksiannosta. Usein testamentin hyväksymistä tiedustellaan jo tiedoksiannon yhteydessä, ja jos perillinen ei aio riitauttaa testamenttia, kannattaakin hyväksyminen suorittaa mahdollisimman pian. Tämä mahdollistaa testamentin täytäntöönpanon ripeällä aikataululla.

 

Testamentin hyväksyntä ennen perittävän kuolemaa

Perillinen voi hyväksyä testamentin myös jo ennen perittävän kuolemaa. Tällöin hyväksyntä toimitetaan kirjallisesti testamentin tekijälle. Jos perillinen on hyväksynyt testamentin omalta osaltaan jo ennen perittävän kuolemaa, ei myöhempää testamentin tiedoksiantoa kyseistä perillistä kohtaan enää tarvita. Perillinen myös luopuu oikeudestaan nostaa moitekanne testamenttia koskien. Käytännössä testamentin hyväksymisessä ennen perittävän kuolemaa on usein kyse ennakollisesta perinnöstä luopumisesta, ja tämän vuoksi kyseisestä oikeustoimesta käytetään myös nimitystä ennakkoluopuminen. Ennakkoluopuminen tarkoittaa sitä, ettei perillinen perittävän kuoleman jälkeen ole tämän kuolinpesän osakas, eikä hänellä ole oikeutta esittää vaatimuksia tai moitteita perinnönjakoon liittyen.

 

Korvaus perinnön ennakkoluopumisesta

Aivan ilmaiseksi perinnöstä ei tarvitse luopua. Lain mukaan, jos lakiosaperillinen hyväksyy testamentin perittävän eläessä, on hänelle maksettava lakiosaa vastaava kohtuullinen vastike. Tämä tarkoittaa sitä, että perillisen ei tarvitse luopua perinnöstään ilman kompensaatiota, vaan hänelle kuuluu korvaus perinnöstä luopumisesta. Korvauksen suuruus määritetään luopumishetken mukaan, ja korvauksen on oltava lakiosaa vastaava.

Jos myöhemmin käy ilmi, että korvaus on ollut liian pieni suhteessa perilliselle kuuluvaan lakiosaan, jää perillinen kuolinpesän osakkaaksi. Tällaisessa tapauksessa aiemmin maksettu korvaus katsotaan ennakkoperinnöksi, ja perillisellä on kuolinpesän osakkaana oikeus saada ennakkoperinnön määrän yli menevä osuus lakiosastaan.

 

Hyväksyntä ja lakiosavaatimus

Testamentin voi hyväksyä joko osittain tai kokonaan. Tästä hyväksynnän muodosta on ilmoitettava selkeästi hyväksynnässä, jotta myöhemmiltä epäselvyyksiltä vältyttäisiin.

Parhaassa tapauksessa perilliseltä tiedustellaan testamentin tiedoksiannon yhteydessä, hyväksyykö hän testamentin, sekä tämän lisäksi erikseen sitä, aikooko hän vaatia lakiosaansa. Jos perillinen hyväksyy testamentin erittelemättä näitä kahta asiaa, katsotaan automaattisesti, että testamentti on hyväksytty kokonaisuudessaan, eikä perillinen myöskään aio vaatia lakiosaansa.

On siis mahdollista hyväksyä testamentti ja luopua siten moiteoikeudesta, mutta samalla säilyttää oikeus vaatia lakiosaa myöhemmin. Tällaisessa tilanteessa hyväksymistahdonilmaisuun on syytä erikseen liittää lakiosaa koskeva lausuma, jossa varataan oikeus tähän. Näin menettelemällä perillinen ei menetä oikeuttaan lakiosaan, mutta edistää testamentin täytäntöönpanoa luopumalla kanneoikeudestaan.

 

Testamentin hyväksynnän peruuttaminen

Lähtökohtaisesti kun testamentti hyväksytään, on hyväksyntä sellaisenaan lopullinen ja sitova. Kyse on lain mukaan sopimuksesta, ja sopimusoikeuden periaatteiden mukaan sitovasti annettua tahdonilmaisua ei voida enää vapaasti peruuttaa, ja siksi myöskään testamentin hyväksymisen peruminen ei yleensä ole mahdollista.

Jos testamentin hyväksynyt tulee kuitenkin myöhemmin katumapäälle, on olemassa joitain keinoja, joiden avulla testamentin hyväksynnän voi vielä riitauttaa. Tällaisessa tilanteessa testamentin hyväksyneen pitäisi osoittaa, että hyväksyntään kohdistuvat lain mukaiset pätemättömyysperiaatteet, joiden takia hyväksyntä on pätemätön. Esimerkiksi virheelliset tai puutteelliset tiedot voivat johtaa pätemättömyyteen. Jos hyväksynnästä on löydettävissä tällaisia seikkoja, voidaan se julistaa pätemättömäksi tuomioistuimessa. Pätemättömäksi julistamisen jälkeen perillisen on nostettava testamenttiin kohdistuva moitekanne 6 kuukauden määräajan sisällä testamentin tiedoksiannosta.

 

Yhteenveto​

  • Testamentin hyväksyminen tarkoittaa, että perillinen antaa kirjallisen ilmoituksen siitä, ettei hän vastusta testamenttia.
  • Testamentin hyväksyminen voi tarkoittaa luopumista perintöoikeudesta tai oikeuden säilyttämistä lakiosan vaatimiseen.
  • Hyväksyminen voidaan toimittaa perittävän kuoleman jälkeen tai jo ennen perittävän kuolemaa.
  • Testamentin hyväksyntä on sitova, mutta joissain tapauksissa sen voi riitauttaa, jos siihen liittyy pätemättömyysperusteita.

 

Summary in English

  • Acceptance of a will means that the heir provides a written notice stating that they do not oppose the will.
  • Acceptance of a will can mean renouncing the right to inheritance or preserving the right to claim a legal share.
  • Acceptance can be given after the death of the testator or even before their death.
  • Acceptance of a will is binding, but in some cases, it can be challenged if there is invalidity associated with it.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä hyötyä testamentin hyväksymisestä on?

Testamentin hyväksymisestä lähtöisin oleva hyöty kohdistuu testamentin saajaan. Jos testamentti hyväksytään, sen voi panna täytäntöön jo ennen 6 kuukauden määräajan kulumista.

2. Mitä vaihtoehtoja perillisellä on, jos ei halua hyväksyä testamenttia?

Perillisen pitää nostaa testamenttiin kohdistuva moitekanne 6 kuukauden sisällä testamentin tiedoksiannosta. Jos perillinen pysyy passiivisena, katsotaan testamentti hyväksytyksi, kun 6 kuukauden määräaika tulee umpeen.

3. Kenelle hyväksyntä annetaan?

Jos perittävä on yhä elossa, annetaan testamentin hyväksyntä kirjallisesti hänelle. Jos hän on jo kuollut, toimitetaan hyväksyntä tiedoksiannon jälkeen testamentin saajalle.

4. Menetänkö lakiosani perinnöstä, jos hyväksyn testamentin?

Hyväksynnän yhteydessä voi varata oikeuden vaatia lakiosaa itselleen perinnönjaossa, mutta tästä on aina oltava erillinen maininta, tai muuten katsotaan, että perillinen on hyväksynnän yhteydessä myös luopunut lakiosastaan.

 

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Testamentin hyväksyminen nopeuttaa perinnönjakoa ja mahdollistaa sen täytäntöönpanon ennen 6 kuukauden määräajan päättymistä.
  • Perillisillä on kolme vaihtoehtoa testamentin tiedoksiannon jälkeen: moittia testamenttia, pysyä passiivisena tai hyväksyä testamentti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]