Minilex - Lakipuhelin

Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen on moottoriajoneuvon kuljettajan rikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikenneturvallisuuden vaarantamisen törkeä muoto eroaa monessa suhteessa rikoksen tavallisesta muodosta, vaikka se periaatteessa käsittelee samantyyppisiä tekoja. Jotta kyse olisi vakavammasta teosta, rikokseen syyllisen täytyy olla moottoriajoneuvon kuljettaja tai vaihtoehtoisesti raitiovaunun kuljettaja. Molemmille syyllistymiseen riittää törkeän huolimaton toiminta, eli tahallisuutta ei vaadita.

Törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena pidetään tiettyjä tekoja. Näitä ovat huomattava ylinopeus, pysähtymis- tai väistämisvelvollisuuden laiminlyönti sekä ohittaminen ohituskiellon tai heikon näkyvyyden vallitessa. Esimerkkitilanteisiin rinnastetaan muut vastaavat rikkomiset. Nämä tulevat kyseeseen, jos jokin niistä voi mahdollisesti aiheuttaa toisen hengelle vakavaa vaaraa. Sama koskee tilannetta, jossa vaara aiheutuu toisen hengelle.

Mahdollisia rikokseen syyllistyviä ovat myös aluksen ohjauksesta vastaavat, jotka eivät noudata velvollisuuksiaan ehkäistä yhteentörmäystä, sekä junaturvallisuudesta vastaavat henkilöt tai ilma-aluksen miehistön jäsenet. Heiltäkin vaaditaan tahallisuutta tai törkeää huolimattomuutta.

Törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen rangaistusvaihtoehdot ovat vähintään 30 päiväsakkoa sekä vankeus, jonka pituus vaihtelee neljästätoista päivästä kahteen vuoteen asti.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa