Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan määrääminen tuomioistuimen tehtävänä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Siinä tapauksessa, että kuolinpesän osakkaat eivät pääse keskenään sopimukseen vainajan eli perittävän omaisuuden jaosta, tuomioistuimen tehtäväksi tulee pesänjakajan määrääminen. Tuomioistuin määrää hakemuksesta sopivan henkilön toimimaan pesänjakajana. Pesänjakajia voi olla useampiakin, jos pesän laatu tai laajuus sitä vaatii. Kukin kuolinpesän osakas on toisistaan riippumatta oikeutettu hakemaan pesänjakajan määräämistä. Tämä oikeus on myös sillä, jolle kuolinpesän osakas on luovuttanut pesäosuutensa sekä sellaisella velkojalla, jonka saamisesta osakkaan pesäosuus on ulosmitattu. Pesänjakajan määräämistä voivat hakea lisäksi kuolinpesän avustukseen oikeutettu henkilö sekä eloonjäänyt puoliso asumisoikeutensa turvaamiseksi. Pesänjakajan määräämistä koskeva hakemus on jätettävä vainajan viimeisen kotikunnan käräjäoikeuteen. Hakemusta ei tarvitse perustella.

Hakemukseen, jolla haetaan pesänjakajan määräämistä, on liitettävä jäljennös perukirjasta. On myös tärkeää huomata, että ketään ei voida pakottaa pesänjakajaksi. Ehdotetun pesänjakajan on siis suostuttava kyseiseen toimeen. On yleistä, että pesänjakajaksi valitaan hakijan ehdottama henkilö. Tuomioistuimen on varattava osakkaille tilaisuus lausua mielipiteensä ennen pesänjakajan määräämistä.

Sellainen testamentin toimeenpanija, joka ei ole pesän osakas sekä pesänselvittäjä voivat myös toimittaa jaon ilman minkäänlaista erityistä määräystä, jos ketään muuta ei ole määrätty toimittamaan jakoa ja osakkaat pyytävät jaon toimittamista. Pesänjakajalla on oikeus kohtuulliseen palkkioon tekemästään työstä sekä oikeus kohtuulliseen korvaukseen kuluistaan.

Oikeus voi vapauttaa tehtäväänsä sopimattoman pesänjakajan pyynnöstä. Vapauttamista voi pyytää sellainen henkilö, jonka oikeus riippuu jaosta. Osakkailla on kuitenkin oikeus lausua mielipiteensä asiasta, ennen kuin pesänjakaja vapautetaan. Myös pesänjakajalla itsellään on oikeus tulla kuulluksi ennen vapauttamista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]