Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus perinnönjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjättäjän kuoltua on toimitettava perunkirjoitus kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta. Määräaikaa voidaan tietyissä tilanteissa pidentää hakemuksesta. Perinnönjako tapahtuu perunkirjoituksen jälkeen, kun kuolinpesä on selvitetty riittävällä tavalla ja sen tiedossa olevat velat on maksettu tai niihin tarvittavat varat laitettu erityiseen hoitoon.

Vastuu perunkirjoituksen toimituttamisesta on sillä, jonka hoidossa kuolinpesän omaisuus on. Hänen on määrättävä aika ja paikka perunkirjoitukselle. Perunkirjoituksesta laaditaan perukirja, johon on merkittävä perunkirjoituksen toimitusaika ja -paikka, vainajan koko nimi, ammatti, kotipaikka ja syntymä- ja kuolinpäivä. Siihen on lisäksi otettava kuolinpesän osakkaiden ja lesken nimet ja kotipaikat. Henkilötietojen lisäksi perukirjaan on merkittävä kuolinpesän varat ja velat sellaisina, kuin ne vainajan kuolinhetkellä olivat. Perukirjaan on liitettävä tarpeelliset asiakirjat. Perunkirjoituksessa selvitetään se, ketkä ovat kuolinpesän osakkaita ja oikeutettuja perintöön, sekä se, mitä omaisuutta kuolinpesään kuuluu ja mikä voi siten tulla perinnönjaon kohteeksi.

Kun tarvittavat tiedot on saatu ja kuolinpesä on hoidettu jakokuntoon, voidaan ryhtyä perinnönjakoon kuolinpesän osakkaan vaatimuksesta. Perinnönjako voidaan antaa pesänjakajan toimitettavaksi, jos joku osakkaista sitä vaatii tai jos jonkun osakkaan pesäosuus on ulosmitattu. Kuolinpesän osakkaat voivat kuitenkin toimittaa perinnönjaon myös itse haluamallaan tavalla. Oikeus periä omaisuutta kuolinpesästä perustuu joko lakimääräiseen perimysjärjestykseen tai perittävän tekemään testamenttiin. Jokaisella perillisellä on oikeus saada perinnönjaossa osalleen osuus kaiken laatuisesta omaisuudesta, mikäli se on omaisuuden luonteen ja käyttötarkoituksen vuoksi mahdollista. Perinnönjaosta on laadittava kirjallinen perinnönjakosopimus, jonka allekirjoittavat joko pesänjakaja yksin, tai kaikki kuolinpesän osakkaat, jolloin kahden esteettömän todistajan on todistettava se allekirjoituksillaan oikeaksi. Perinnönjakosopimuksesta on käytävä ilmi ainakin asianosaisten nimet ja heidän perintöoikeuksiensa perustat, perillisille tulevien jako-osuuksien laskennalliset suuruudet sekä se, mitä omaisuutta kukin heistä on perinnönjaossa saanut.

Perintöverotus toimitetaan perukirjan ja perinnönjakosopimuksen perusteella, jos perinnönjako on jo ehditty toteuttaa. Niiden laatimiseen kannattaa muutenkin kiinnittää asianmukaista huomiota, etenkin, jos jaettavana on rekisteröintiä vaativaa omaisuutta. Tiedoilla on myös merkitystä todisteluvaikutuksen kannalta, jos perinnönjaosta syntyy myöhemmin riitaisuuksia. Lakimiehiltämme voi tarvittaessa kysyä neuvoja perinnönjaon toteuttamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]