Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja perinnönjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus tehdään ennen perinnönjakoa. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, josta selviää kuolinpesän varat ja velat perittävän kuolinhetkellä. Perunkirjoitusta edeltää kuolinpesän selvitys. Vasta kun kuolinpesä on selvitetty ja perunkirjoitus toimitettu, siirrytään kuolinpesän varojen jakamiseen pesän osakkaille.

Perunkirjoitus on toimitettava kolmessa kuukaudessa perittävän kuolemasta. Velvollisuus perunkirjoituksen toimituttamiseen on asetettu osakkaalle, joka hoitaa pesän omaisuutta. Myös pesänselvittäjä ja testamentin toimeenpanija ovat velvollisia järjestämään perunkirjoitustilaisuuden. Tilaisuuteen kutsutaan kuolinpesän osakkaat. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, perittävän puoliso sekä mahdolliset yleistestamentin saajat. Perukirjaan merkitään varojen ja velkojen lisäksi perittävän eloon jäänyt puoliso. Perunkirjoitustilaisuudessa laadittu perukirja tulee toimittaa verotoimistoon yhden kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta. Mikäli kuolinpesän osakas, joka on velvollinen toimituttamaan perunkirjoituksen, laiminlyö velvollisuutensa, hän voi joutua henkilökohtaiseen vastuuseen vainajan veloista.

Perinnönjaon suorittamista voi sen sijaan vaatia kuka tahansa pesän osakas. Ennen perinnönjakoa on kuitenkin suoritettava omaisuuden ositus, mikäli perittävä on ollut avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Perinnönjaolle ei myöskään ole asetettu samanlaista määräaikaa kuin perunkirjoituksen toimituttamiselle. Esimerkiksi jos perittävällä on eloonjääneen puolison kanssa yhteisiä rintaperillisiä, on normaalia, että perinnönjako toimitetaan vasta kummankin puolison kuoleman jälkeen. Osakkaat voivat joko itse suorittaa perinnönjaon tai jako voidaan tehdä pesänjakajan toimesta. Perinnönjaosta laaditaan jakokirja, johon merkitään muun muassa osakkaiden nimet, osuuksien suuruus ja jokaiselle osakkaalle määrätty omaisuus.

Perunkirjoitusta koskevat säännöt ovat siis joiltain osin tiukemmat kuin perinnönjaossa. Perunkirjoitus ja sitä edeltävä pesänselvitys on tehtävä hyvin lyhyessä ajassa perittävän kuolemasta, kun taas perinnönjako voidaan suorittaa vasta pitkänkin ajan kuluttua, mikäli kukaan osakkaista ei vaadi jaon suorittamista heti. Perunkirjoituksen toimituttamiseen velvollisen henkilön on pidettävä huoli siitä, että määräaikoja noudatetaan tarkasti, sillä seuraukset tämän laiminlyönnistä voivat olla osakkaalle hyvinkin haitallisia. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]