Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan vapauttaminen tehtävästään

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Joskus pesänjakaja joudutaan vapauttamaan tehtävästään kesken perinnönjaon. Näin voi tapahtua joko pesänjakajan omasta pyynnöstä tai tilanteessa, jossa pesänjakaja on menettänyt osakkaiden luottamuksen. Pesänjakajan tehtävästään vapauttaminen tapahtuu aina tuomioistuimen päätöksellä.

Pesänjakajan vapauttaminen voi tapahtua aina, jos osakkaat ovat asiasta yhtä mieltä. Silloin kun pesänjakaja vapautetaan yhteiseen hakemukseen perustuen, tuomioistuin ei edes ota kantaa pesänjakajan sopivuuteen, riitaisuuksiin tai siihen onko vapauttamiselle erityisiä syitä. Tuomioistuin joutuu kuitenkin tutkimaan, ettei kenenkään oikeudelle, joka riippuu pesänselvityksestä, aiheudu vaaraa. Tämä voi koskea esimerkiksi pesän velkojia.

Jakaja voidaan vapauttaa tehtävästään yhdenkin osakkaan hakemuksista niissä tapauksissa, joissa jakaja osoittautuu sopimattomaksi toimeensa. Pelkästään se seikka, että jakaja on eri mieltä perinnönjaosta jonkun osakkaan kanssa ei kuitenkaan tee hänestä sopimatonta pesänjakajaksi. Yleensähän pesänjakaja määrätään juuri siitä syystä, että osakkaat ovat erimielisiä jaosta. Pesänjakajan vapauttaminen tehtävästään ei saakaan olla riidanhaluiselle osakkaalle keino etsiä itselleen mieluista jakajaa.

Pesänjakajan sopimattomaksi tekeviä seikkoja voivat olla esimerkiksi perättäiset menettelyvirheet, asiakirjojen toimittamatta jättäminen, laiminlyönnit ja muut tämän kaltaiset seikat. Tällaisessa tapauksessa kaikki henkilöt, joiden oikeus on jaosta riippuvainen, voivat pyytää jakajan vapauttamista tehtävästään.

Pesänjakaja voi myös itse pyytää vapautusta tehtävästään. Hakemuksessa on kuitenkin aina esitettävä peruste menettelylle, joka voi olla esimerkiksi vakava sairaus tai se, että jakaja katsoo jaon kestäessä tulleensa esteelliseksi.

Vaikka hakemus jakajan vapauttamiseksi on tehty, jakajan toimivalta ja velvollisuus jatkaa jakotoimia jatkuu niin kauan, kunnes tuomioistuin vapauttaa hänet tehtävästään. Vain silloin kun osakkaat yksimielisesti vaativat jakotoimien lopettamista, ne on keskeytettävä. Tämä on tärkeää sen vuoksi, ettei yksittäinen osakas yksin voi estää jaon etenemistä hakemalla pesänjakajan vapauttamista tehtävästään.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]