Minilex - Lakipuhelin

Mikä on perunkirjoitus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoituksella tarkoitetaan toimitusta, jossa selvitetään kuolinpesän tila eli luetteloidaan vainajan omaisuus ja velat. Perunkirjoitus on tehtävä jokaisen Suomessa kuolleen henkilön kuoleman jälkeen ja perunkirjoitusta varten laaditaan perukirja, johon pesän varat ja velat luetteloidaan. Perukirjalla on kolme tehtävää. Ensinnäkin se on osakasluettelo, eli siitä ilmenevät kaikki perilliset ja testamentinsaajat. Toiseksi se on yhteenveto vainajan varoista ja veloista. Kolmanneksi se on veroilmoitus, jonka perusteella perillisille määrätään perintövero.

Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Verovirasto voi kuitenkin pidentää perunkirjoituksen toimittamisaikaa, jos se on tarpeen pesän laatuun katsoen tai muusta erityisestä syystä. Vastuu perunkirjoituksen järjestämisestä on sillä kuolinpesän osakkaalla, jonka hoidossa vainajan jäämistö on. Perunkirjoituksen toimittamisen laiminlyönti voi aiheuttaa osakkaille henkilökohtaisen velkavastuun vainajan veloista. Jos perunkirjoituksen toimittamisen jälkeen ilmaantuu uusia varoja tai velkoja, on kuukauden kuluessa laadittava täydennys- tai oikaisukirja. Perukirjaa voi lähtökohtaisesti täydentää myös vapaamuotoisesti, jos perukirjassa oleva puutteellisuus on tullut tietoon ennen perintöverotuksen toimittamista.

Perunkirjoitustilaisuuteen on kutsuttava kaikki pesän osakkaat ja leski. Kutsut voidaan esittää joko suullisesti tai kirjallisesti. Jos joku osakas ei saavu paikalle, voidaan perunkirjoitus silti toimittaa. Perunkirjoitus toimitetaan yleensä siellä, missä vainajalla oli viimeksi asunto ja koti, mutta se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. On kuitenkin huolehdittava, että vainajan asunto ja kaikki siellä oleva omaisuus tulee asianmukaisesti arvostetuksi. Perunkirjoituksen toimittavat kaksi uskottua miestä, jotka arvioivat omaisuuden arvon ja merkitsevät sen perukirjaan. Varat ja velat tulee arvioida sellaisina kuin ne olivat perittävän kuolinhetkellä.

Perukirjaan merkitään muun muassa perunkirjoituksen toimitusaika, -paikka ja toimitusmiehet sekä tiedot perittävästä, hänen kuolinpesänsä osakkaista ja leskestä. Sen lisäksi perukirjassa on mainittava, ketkä olivat perunkirjoituksessa paikalla. Jos perittävä on tehnyt testamentin tai avioehtosopimuksen, on se otettava tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä liitettävä perukirjaan. Sama koskee muita asiakirjoja, jotka ovat tarpeen pesän tilan selville saamiseksi. Perukirja on toimitettava verovirastoon kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta.

 

Yhteenveto

  • Perunkirjoitus on kuolinpesän tilan selvittämistä, jossa luetteloidaan vainajan omaisuus ja velat.
  • Perukirja on osakasluettelo, yhteenveto varoista ja veloista sekä veroilmoitus perintöveroa varten.
  • Perunkirjoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta.
  • Osakkaalla, joka hoitaa vainajan jäämistöä, on vastuu perunkirjoituksen järjestämisestä.
  • Laiminlyönti voi aiheuttaa osakkaille henkilökohtaisen velkavastuun.

 

Summary in English

  • Estate inventory is the process of determining the state of a deceased person's estate by listing their assets and debts.
  • The estate inventory deed includes a list of the heirs, a summary of assets and debts, and serves as a tax declaration for inheritance tax.
  • The estate inventory must be conducted within three months of the person's death.
  • The responsibility for organizing the estate inventory lies with the co-owner who is in charge of managing the deceased's estate.
  • Failure to conduct the estate inventory may result in personal liability for the deceased's debts for the co-owners.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin perunkirjoitus on tehtävä?

Perunkirjoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta, mutta sitä voidaan tarvittaessa pidentää erityisistä syistä.

2. Kuka vastaa perunkirjoituksen järjestämisestä?

Perunkirjoituksen järjestämisestä vastaa se osakas, joka hoitaa vainajan jäämistöä.

3. Mitä seurauksia voi olla perunkirjoituksen laiminlyönnistä?

Laiminlyönti voi aiheuttaa osakkaille henkilökohtaisen velkavastuun vainajan veloista.

4. Miten perukirjaa voi täydentää?

Perukirjaa voi täydentää uusilla tiedoilla ja tarvittaessa on laadittava täydennys- tai oikaisukirja kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]