Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja avioero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitto purkautuu aina toisen puolison kuollessa. Liitto on kuitenkin voinut purkautua avioeroon jo aikaisemmin. Kuolleen henkilön jälkeen on joka tapauksessa kolmen kuukauden kuluessa toimitettava perunkirjoitus, jossa muun muassa vainajan varat ja velat merkitään perukirjaan. Se, miten aikaisempi avioliitto vaikuttaa vainajan perunkirjoitukseen ja siitä laadittavaan perukirjaan riippuu siitä, onko puolisoiden välillä toimitettu ositus tai omaisuuden erottelu avioeron vireilletulon tai voimaan astumisen jälkeen. Osituksella tarkoitetaan toimitusta, jossa puolisoiden avio-oikeus toteutetaan ja puolisoiden omaisuus jaetaan heidän kesken. Jako toimitetaan käytännössä siten, että enemmän omistanut puoliso luovuttaa toiselle omaisuutta tasinkona. Osituksen myötä puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen lakkaa ja selviää mitä omaisuutta kummallekin puolisolle siitä eteenpäin kuuluu. Erottelussa molemmat puolisot taas pitävät oman omaisuutensa.

Vasta osituksen tai erottelun jälkeen on perinnönjako mahdollinen naimisissa olleen perittävän jälkeen. Väliä ei ole sillä, että avioliitto on päättynyt jo aikaisemmin, jos puolisoiden väliset aviovarallisuussuhteet ovat vielä selvittämättä. Tämän vuoksi myös perukirjaan tulee ottaa maininta siitä, onko ositus eronneiden puolisoiden välillä toimitettu. Perukirjan mukaan tulisi mielellään liittää myös kopio mahdollisesta osituskirjasta. Entinen puoliso on kuolinpesän osakas osituksen toimittamiseen saakka ja hänet tulee siten muun muassa kutsua perunkirjoitustilaisuuteen. Jos avioero oli vasta vireillä toisen puolison kuollessa, on eloonjäänyt puoliso lesken asemassa, ja hänen varansa ja velkansa on siten luetteloitava perukirjaan. Jos ero on taas ehtinyt astua voimaan, merkitään vainajan varoiksi perukirjaan osituslaskelman mukaan hänelle tuleva osuus.

Avioerotilanteissa saattaa ositus usein jäädä toimittamatta ja osituskirja tekemättä. Ositus olisi kuitenkin syytä aina toimittaa mahdollisimman pian, sillä jos se jää tekemättä, voi siitä aiheutua paljon hankaluuksia myöhemmin. Esimerkiksi juuri toisen osapuolen kuoltua voi perunkirjoituksen ja perinnönjaon toimittaminen muodostua ongelmalliseksi. Mikäli eroavat puolisot eivät pysty itse hoitamaan ositusta, voivat he hakea pesänjakajaa sitä toimittamaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]